Allergier

Är allergier ärftliga?

Innebär mars även för dig att det är dags att plocka fram antihistaminer och allergimedel? Allergisäsongen kan göra de varma månaderna till en plåga. Visste du att det samma gäller för våra husdjur? Japp, även våra lojala kompisar kan drabbas av allergiska reaktioner. De kan komma från alla möjliga källor, både inomhus och ute i den stora vida världen. Men varför får husdjur allergier, och är deras allergier ärftliga? Läs vidare så lär vi dig allt du behöver veta för att bli en expert på allergier hos husdjur!

Vad är allergier hos husdjur?

Vart du än tittar så lurar det potentiella allergener runt hörnet. Du kan hitta dem i mat, svävande i luften, och till och med från växterna som syresätter vår planet. Eftersom att våra husdjur delar samma utrymme som oss kommer de sannolikt även i kontakt med samma allergener. Även om de mer sannolikt gräver runt med nosen i rabatten eller hoppar runt på ställen som de flesta människor inte lägger märke till.

Men som du säkert vet är det inte alla människor som drabbas av allergiska reaktioner. Det samma gäller för våra husdjur. Vissa går hela sina liv fria från rinnande nosar och klåda som orsakas av allergener, medan andra lider av en eller flera allergier från födseln. Om du oroar dig för att din husdjur har några allergier så finns det vissa avslöjande tecken du kan hålla utkik efter. Dessa är:

  • Hosta, nysningar och väsningar
  • Bortkliad päls och röd hud
  • Om den kliar på ett område på kroppen mer än på andra områden
  • Kräkningar och diarre hos katter

De goda nyheterna är att allergier ofta har milda symtom och är mer irriterande än farliga. De kan dock leda till långsiktiga andningsproblem och mer allvarliga problem senare i livet om de lämnas obehandlade. Därför ska du boka in ett besök hos veterinären så fort du upptäcker något av ovanstående tecken hos ditt husdjur. Veterinären kommer veta vilken behandling som fungerar bäst för varje allergen.

Vad orsakar allergiska reaktioner hos husdjur?

Eftersom att husdjur drabbas av allergiska reaktioner från samma allergener som människor finns det några uppenbara källor att hålla koll på. Mat, pollen och andra föroreningar i luften, samt vissa växter och gräs kan orsaka allergiska reaktioner. Mer djurspecifika allergener är loppor, kvalster och andra parasiter som de kommer i kontakt med på sina många upptäcktsfärder.

Din veterinär kommer sannolikt att utföra ett av två test för att ta reda på vad som orsakar den allergiska reaktionen. Det finns ett intradermalt test som innebär att man rakar bort en del av pälsen och sticker med flera små nålar för att testa olika allergener på huden. Eller så kan man göra ett blodprov som isolerar allergener i blodet. Blodprovet går snabbast att utföra, men många veterinärer föredrar ett hudtest och menar att det är mer precist. Men du bör tänka på att ett hudtest bara kan genomföras av en veterinär dermatolog och eftersom att pälsen behöver rakas kommer ditt husdjur att behöva få lugnande före testet.

Är allergier ärftliga?

Ja, allergier är tyvärr ofta ärftliga. Det betyder att de kan föras vidare från förälder till unge. Men det betyder inte att ditt husdjur måste ha ärvt sin allergi från sin förälder, eller att ditt husdjurs ungar absolut kommer att bli allergiska. Vissa föräldrar kan ha allergier medans deras ungar inte har dem. Det är också värt att notera att även om allergier kan vara ärftliga, så betyder inte det att en allergi mot en specifik allergen förs vidare. Enkelt förklarat kan man säga att föräldradjuret för vidare en sannolikhet att drabbas av en allergi snarare än, låt oss säga, pollenallergi.

Så även om det kan vara värt att titta på ditt husdjurs föräldrahistorik efter allergier, så ska det snarare ses som en indikation än något definitivt.

Andra intressanta artiklar