Har min hund fått en allergisk reaktion?

Visste du att även din hund kan få en allergisk reaktion? Men hur vet du om din hund är allergisk och vad kan hunden reagera på? Lär dig mer om allergi hos hundar, vilka symptom du ska se efter, samt hur du kan hjälpa din hund att hantera eller lindra allergin. Vi är här för att hjälpa!

Vad är en allergisk reaktion?

allergic reaction

En allergisk reaktion, både hos hundar och människor, innebär att kroppens immunförsvar reagerar på ett ämne. Allergenet är vanligtvis något helt ofarligt, som pollen eller en viss sorts livsmedel. Immunsystemet kan dock se det som ett hot mot kroppen, som det måste försvara sig mot genom att frige histaminer och antikroppar för att bekämpa ämnet som har kommit i kontakt med kroppen genom hudkontakt, inandning eller förtäring. Dessa histaminer och antikroppar kan ge upphov till vanliga allergisymptom såsom irritation och klåda, nysningar, snuva eller svullnad då de försvarar kroppen mot en främmande substans.

Vad är hundar allergiska mot?

Hundar kan i princip vara allergiska mot vad som helst! Precis som människor är varje hund unik och kan reagera på olika ämnen med olika sorters symptom. På grund av detta är det nästa omöjligt att undvika alla typer av allergier, men om du kan identifiera allergenet så är det lättare att åtgärda. Hundallergier delas allmänt upp i tre kategorier; mat-, miljö- och hudallergi. Det kan vara svårt att skilja på dessa men symptomen varierar ofta beroende på vilket allergen hunden reagerar på.

 1. Matallergi

  Food Allergies

  Mat eller foderallergi hos hundar är ganska vanligt och kan därför vara relativt lätt att identifiera. Det tydligaste tecknet på att din hund har matallergi är att hunden kräks, får diarré eller blir svullen runt munnen eller nosen inom 24 timmar efter att hunden ätit. Vid en allvarlig allergisk reaktion kan hunden till och med få en anafylaktisk chock, vilket innebär att luftvägarna täpps så att hunden inte kan andas. Detta är dock ovanligt. I de flesta fallen är hunden bara intolerant mot ett visst livsmedel.

  Intolerans eller överkänslighet mot ett visst livsmedel skiljer sig från allergier eftersom det vanligtvis inte beror på en reaktion från immunförsvaret utan på andra orsaker, som att kroppen inte kan spjälka ett visst ämne. Intolerans är inte ett lika stort hot mot hälsan men kan orsaka uppblåshet och obehag. Man kan skilja på intolerans och allergi genom att undersöka symptomen. Det finns även tester man kan göra för att indentifiera en matallergi så att du kan ta nödvändiga åtgärder.

  Vanliga typer av foderallergi hundar kan drabbas av är allergi mot vissa typer av protein (nöt, kyckling eller ägg), spannmål (ris, majs, vete), baljväxter (jordnötter, ärter och soja) och mejeriprodukter (mjölk, ost och yoghurt). Många av dessa livsmedel ingår i vanlig hundmat och därför behöver allergiska hundar ofta specialfoder eller hemlagad hundmat.

 2. Miljöallergi

  Environmental Allergies

  Miljöallergi innebär att hunden reagerar på något som finns i luften och orsakar problem vid inandning. Till de vanligaste miljöallergenen hör pollen, damm, mjäll och mögel. Miljöallergi kan vara säsongsbetonat (som pollen) eller bero på retmedel (som damm). Miljöallergier är i allmänhet svårare att undvika än andra typer av allergier eftersom allergenet ofta förekommer ute i luften. Därför kan hundar med miljöallergi behöva allergibehandling året runt och inte bara då de kommer i direktkontakt med ämnet som orsakar irritationen.

  Typiska symptom på miljöallergi hos hundar är nysningar, hosta och klåda. Vid säsongsbetonad allergi är symptomen oftast värre vissa tider på året och lindrigare på andra (som hösnuva). Denna typ av allergi varierar även beroende på var man bor och det lokala klimatet.

 3. Hudallergi

  Skin Allergies

  Hudallergi är en av de vanligaste typerna av allergi hos hundar och har även de mest märkbara symptomen. Till dem hör klåda samt rodnad och irriterad hud. Hundar kan vara allergiska mot en mängd olika ämnen som orsakar en reaktion på huden, såsom rengöringsprodukter, parfym, växter och groomingprodukter. Många hundar är även allergiska mot saliv från loppor vilket leder till röda, kliande utslag runt loppbetten.

  Det kan dock vara svårt att veta om symptomen beror på hudallergi hos hunden, eftersom även symptomen på till exempel matallergi kan ge upphov till liknande besvär, som klåda och irriterad hud. Hudproblem som rodnad och klåda kan bero på en mängd olika orsaker och därför kan det vara svårt att avgöra om hunden lider av hudallergi eller något annat besvär!

Hund med allergi symptomer

Eftersom alla hundar är olika kan de även vara allergiska mot olika substanser och uppleva olika typer av symptom när de får en allergisk reaktion. Två hundar kan exempelvis vara allergiska mot samma ämne men ha helt olika symptom. Det finns dock några vanliga tecken på allergi hos hunden. Även om dessa är delade i tre olika kategorier så kan alla dessa symptomer bero på alla olika typerna av allergi.

Mat

 • Svullnad
 • Kräkning
 • Diarré
 • Nässelfeber
 • Öroninflammation

Miljö

 • Nysningar
 • Hosta
 • Snuva
 • Rinnande ögon
 • Väsande andning

Hud

 • Hunden skrapar sig
 • Klåda
 • Rodnad
 • Irritation
 • Flagnande hud

Hur behandlas allergi hos hundar?

allergies

Det finns många olika behandlingar mot allergi hos hundar och flera bra alternativ att välja mellan vare sig det gäller mat-, miljö-, eller hudallergi. Om din hund har symptom som tyder på en allergi kan du genomföra ett allergitest, för att utesluta att hunden har någon annan sjukdom eller åkomma. Matallergi kan ofta diagnostiseras genom en eliminationsdiet, vilket innebär att man ändrar på hundens diet och stegvis lägger till olika livsmedel för att se vilka som ger upphov till en allergisk reaktion. För andra allergityper finns det allergitest hunden kan ta hemma eller hos veterinären.

När du har räknat ut vad din hund är allergisk mot är nästa steg givetvis att undvika allergent så gott du kan. I vissa fall är det enkelt, som att sluta ge hunden ett specifikt livsmedel. I andra fall kan det vara besvärligare. Om det till exempel är pollenallergi hunden lider av kan din hund behöva någon form av allergibehandling. Det finns allergi medicin hunden kan få hjälp av, såsom antihistaminer, men de kan ge biverkningar som trötthet och slöhet.

På grund av detta är naturliga hjälpmedel mot allergier oerhört populära. De förekommer i olika former beroende på allergityp och symptom. Det finns droppar eller schampo som hjälper mot klåda och naturliga kosttillskott mot diarré och kräkning. Du kan även prova kosttillskott för hundar som är framställda speciellt för att hjälpa mot allergier. De fungerar genom att stärka immunförsvaret för att naturligt hantera allergenet eller genom att lindra symptomen. Naturliga tillskott mot allergi innehåller ofta rikligt med vitaminer, mineraler och aminosyror som hjälper hunden att hantera allergin.

Andra intressanta artiklar

Rekommenderade Produkter

Dela på