Vad är katter allergiska mot?

Många människor är allergiska mot katter och kattens päls (katt mjäll), men visste du att även katter kan ha allergier? Katter kan, precis som oss människor, vara allergiska mot exempelvis vissa livsmedel, pollen eller damm. Allergi hos katter orsakar liknande symptom och besvär som allergi hos människor! Men hur vet du om din katt är allergisk och vilka är de vanligaste allergenen som de reagerar på?

Vad är allergi hos katter?

Vad är allergi hos katter?

Till en början är det viktigt att förstå vad allergi hos katter egentligen är. Allergi hos vilket djur som helst innebär att immunsystemet får en överkänslig reaktion till något som kommer i kontakt med kroppen. Detta leder till reaktioner som klåda, kräkningar, rinnande ögon eller att din katt hostar och nyser, eftersom kroppens immunförsvar som försöker kämpa emot ämnet. En allergisk reaktion skiljer sig dock från när kroppen försvarar sig mot virus eller bakterier, eftersom allergenet normalt är ofarligt (såsom pollen), men kroppen ändå ser det som ett hot. Detta är orsaken till att allergier och allergiska reaktioner kan vara olika från katt till katt, och en del katter inte har några allergier överhuvudtaget. I vanliga fall reagerar immunförsvaret med en jobbig irritation, såsom kliande hud, men i sällsynta fall kan katten även drabbas av en allvarlig allergisk reaktion, även kallad anafylaxi, som kan vara farligt och alltid ska tas på allvar.

Olika typer av allergi hos katter

De allergier som drabbar katter kan vanligtvis delas upp i tre kategorier - mat-, hud- och miljöallergi. Oftast passar kattens allergi in i en av dessa kategorier, som kännetecknas av liknande symptom och behandlingssätt. Det finns även sällsynta typer av allergi, som inte passar in i någon kategori eller som har ovanliga symptom, men vanligtvis kan man definiera allergitypen med hjälpa av dessa kategorier för att kunna hjälpa eller behandla katten.

Allergi hos katt symptom

Allergi hos katt symptom

Nu vet du vad allergi hos katter innebär och vilka olika typer av allergi katten kan drabbas av, men vilka är symptomen? Alla katter är så klart olika, så deras allergier och symptom kan variera, men det finns vissa typiska tecken som du kan se efter. En katt som har en allergisk reaktion kan ha ett eller flera av dessa symptom i varierande omfattning, men om du märker något av dessa tecken och kan utesluta andra medicinska problem, är din katt eventuellt allergisk mot något.

 • Hosta
 • Nysningar
 • Klåda
 • Katt kliar sig
 • Rodnad
 • Utslag
 • Rinnande ögon
 • Kräkning
 • Diarré
 • Svullna porer
 • Öroninfektion
 • Snarkning (p.g.a. irriterad hals)

Vad är katter allergiska mot?

Det finns många ämnen som en katt kan vara allergisk mot, men dessa är de vanligaste:

1. Mat

Mat

Ungefär 10% av alla allergier hos katter beror på matallergi, som ofta ger upphov till klåda. Matallergi hos katter orsakas ofta av gluten, mejeriprodukter, soja, majs samt nöt- eller lammkött. Du kan upptäcka att en katt är allergisk mot sin mat om de kräks, får diarré eller klåda efter att de har ätit. Är din katt allergisk mot foder eller annan mat kan du luska ut vilket livsmedel katten reagerar på med en eliminationsprocess, eller genom att uppsöka en veterinär. Det finns specialfoder och kattmat för allergiska katter.

2. Loppor

Loppor

Allergi mot loppor, eller snarare loppbett, är en av de vanligaste allergierna hos katter. När en katt är allergisk mot loppbett blir det drabbade området rött, svullet och kliande. Det vanligaste märkbara tecknet på att katten har fått en allergisk reaktion mot loppbett är att katten kliar, skrapar, biter eller slickar mycket på området. Detta behandlas enklast genom att motverka att katten kommer i kontakt med parasiter. Du kan göra detta genom att undvika att katten rör sig på områden där loppor trivs, eller genom att använda loppavskräckande medel.

3. Pollen

Pollen

Miljöallergier, såsom pollenallergi hos katter, kan vara svårare att hantera. Pollenallergi orsakas av träd, gräs eller andra växter, vilket gör det svårt att undvika allergenet. Pollenallergi är lyckligtvis säsongsbetonat, vilket innebär att symptomen oftast är värst på våren och sommaren, men avtar under hösten och vintern. En katt med pollenallergi får ofta en hudreaktion, men det kan vara svårt att avgöra vad som orsakar allergin, så det är bäst att uppsöka en veterinär för råd.

4. Mögel och damm

Mögel och damm

Den här typen av allergi kan ha mycket liknande symtom som pollenallergi, men är inte säsongsbetonad utan pågår året runt. Dessa allergener är lyckligtvis lättare att göra sig av med, genom att helt enkelt se till att ditt hus och kattens levnadsmiljö är ren och städad. Mögel kan innebära hälsorisker för både människor och katter, och bör därför alltid avlägsnas eller undvikas.

5. Parfym & rengöringsprodukter

Parfym & rengöringsprodukter

Vissa katter kan vara överkänsliga för parfymer och dofter som läggs till produkter som rengöringsmedel, kattsand och andra parfymerade produkter. Du kan lägga märke till att katten reagerar på ett ämne om din katt nyser eller kliar sig när ämnet kommer i kontakt med huden. Prova att undvika irriterande produkter helt, eller byt ut dem mot milda, oparfymerad produkter i hemmet. Är din katt allergisk mot kattsand kan du prova en naturligare, oparfymerad variant.

6. Mediciner

Mediciner

Alla typer av allergier kan vara farliga för katten om de orsakar en allvarlig reaktion, men allergi mot mediciner kan vara speciellt problematiskt. Det kan orsaka symptom som feber, nässelfeber, klåda, kräkningar och håravfall (vid användning avutvärtes produkter), och kan vara speciellt besvärligt eftersom medicinen är till för att förbättra hälsan och inte tvärtom. Om du misstänker att din katt har fått en allergisk reaktion mot sin medicin bör du uppsöka en veterinär så fort som möjligt.

Vad ska man göra om katten får en allergisk reaktion?

Om din din katt får en allergisk reaktion ska du alltid ta dem till veterinären, oavsett om det beror på mat-, hud- eller miljöallergi. För vissa allergier kan veterinären utföra ett blodprov som kan hjälpa er att hitta allergenet. Det finns också några metoder som du själv kan prova för att fastställa om din katt verkligen har allergi. Du kan göra eliminationsförsök, genom att långsamt introducera potentiella allergener till din katt och noggrant övervaka deras reaktion, för att se vilka ämnen katten reagerar på.

När du har försäkrat dig om att din katt lider av allergi och inte något annat medicinskt besvär kan du hjälpa katten att hantera problemet. Det enklaste sättet är genom att undvika allergenet helt. Detta fungerar om katten är allergisk mot ett livsmedel eller en rengöringsprodukt i hemmet, men vad gör du om det är något utom din kontroll, såsom pollen? Du kan lindra symptomen med hjälp av allergibehandling för katter eller förbättra deras immunförsvar med hjälp av diet och kosttillskott.

Tillskott mot allergi hos katter

Tillskott mot allergi hos katter

Naturliga kosttillskott är utmärkta för att hjälpa din katt att hantera allergin. De fungerar med hjälp av naturliga ingredienser som stödjer kattens immunförsvar, så att deras kropp lättare kan hantera allergenet och reagera mindre kraftigt. Även om de inte nödvändigtvis kan "bota" en allergi, kan de hjälpa till minska symptomen och göra dem mycket enklare att leva med. Detta kan vara till stor nytta speciellt om katten har säsongsbetonad allergi eller om allergenet inte går att undvika.

Några av de mest fördelaktiga ingredienserna i naturliga allergitillskott för katter är vitaminer och mineraler. A-, B-, C- och D-vitamin samt mineraler såsom järn, selen och zink är utmärkta näringsämnen som kan hjälpa kroppen att hantera allergier, eftersom de stödjer immunförsvaret. Essentiella fettsyror, speciellt Omega 3, är också kända för att kunna stödja immunsystemet och lindra allergisymptom. Det finns gott om alternativ att välja mellan, du kan prova att ge din katt ett multivitamin- eller mineraltillskott eller ett som är rikt på både vitaminer och omega 3, som till exempel linfröolja för katter. Sammanfattningsvis, se till att du väljer ett kraftfullt naturligt tillskott och gör allt du kan för att undvika allergenet, så att din katt kan vara glad och frisk och inte behöva oroa sig för allergier!

Andra intressanta artiklar

Dela på