Bli av med loppor på hunden

Hjälp! Jag hittade en loppa på hunden! Du är tyvärr inte den första hundägaren som drabbats av detta. Hundloppor är väldigt vanliga eftersom de sprids fort och lever av sitt värddjur; det sägs att en honloppa kan lägga upp till 50 ägg per dag, vilket innebär över 2,000 ägg under en livstid! På grund av detta sprids både vuxna loppor och loppägg i raketfart, och för att undvika detta måste du vidta åtgärder så fort som möjligt och ta hand om din hunds päls och hud.

Vad är hundloppor?

Loppor är parasiter, vilket innebär att de lever på ett värddjur och överlever genom att konsumera små mängder av deras blod. Loppor är vanligast hos hundar, men de kan även leva på andra djur, som kaniner och katter, till och med på människor! Dessa obehagliga, blodsugande skadedjur ser ut som små vinglösa insekter. De ser svarta ut på avstånd, men om man tittar riktigt nära så är de rödbruna. Även om de inte har vingar så förflyttar de sig lätt från djur till djur genom att hoppa. Det sägs att de kan hoppa upp till 18 cm vertikalt och 33 cm horisontalt!

Loppor förväxlas ofta med löss, men de är två olika parasiter. Har din hund löss, så är de lite lättare att behandla, eftersom de inte smittar lika fort eller mellan olika djurarter. Lössen överlever inte heller länge utan sitt värddjur, så det är mindre risk att de blir kvar i hemmet. De behöver ändå behandlas med liknande metoder som loppangrepp.

Hur smittar loppor?

Hundar får vanligtvis loppor från omgivningen som de rör sig i eller från andra hundar eller djur som har dem. Loppor trivs på mörka och fuktiga ställen, så hundar som rör sig på sådana områden löper större risk att drabbas. Loppor drabbar oftare hundar som spenderar mycket tid runt buskar och träd jämfört med hundar som vistas i öppna områden. Din hund löper även större risk att drabbas om de är i kontakt med hemlösa djur eller andra husdjur som har loppor. Loppor kan även överleva i huset, så när du behandlar din hund bör du även se till att städa ordentligt och tvätta hundens bädd.

Hur vet jag om min hund har loppor?

Hur vet jag om min hund har loppor?

Nu vet du hur loppor ser ut och var de kommer ifrån, men hur kan du vara säker om din har har loppor? Loppor är ganska lätta att upptäcka, eftersom man oftast kan dem se dem hoppa omkring i pälsen med blotta ögat. Man kan även upptäcka loppbett på hunden. De ser ut som små, röda prickar. Om din hund är allergisk mot loppor kan betten vara större och inflammerade, på grund av en allergisk reaktion. Andra symptom på loppor hos hundar är att de biter, slickar och kliar sig, de kan även få röda utslag, även kallade hot spots, eller tappa hår på det drabbade området. Ibland kan man även se loppornas avföring.

Hur blir man av med loppor på hunden?

När du har försäkrat dig om att din hund har loppor bör du agera fort. Ju längre du väntar med att behandla loppor på hunden, desto svårare blir det att göra sig av med dem, eftersom de förökar sig oerhört fort. Det finns många olika behandlingssätt mot hundloppor, så se över alternativen först, så att du kan välja det bästa sättet för just din vovve.

Loppor på hund - behandlingssätt?

Det finns flera sätt att behandla hundloppor, varav dessa är de vanligaste sätten:

Loppkam

En loppkam, även kallad luskam eftersom de också används för att behandla löss på hundar, har tättsittande tänder som lopporna fastnar i, så att du lätt kan avlägsna dem. Använd genom att noggrant borsta igenom hela pälsen och göra dig av med alla loppor som fastnar på kammen.

Loppschampo för hundar

Loppschampo skiljer sig från vanligt schampo eftersom det är utformat speciellt för att avskräcka loppor. Tvätta din hund som vanligt, men följ instruktionerna på schampot och försök applicera det över hela pälsen för bäst resultat.

Loppspray

Som namnet antyder kan man använda en loppspray, genom att spraya direkt på hundens päls för att ta död på lopporna. En behändig spray är lätt att använda, säker för hundar och katter, men dödlig för loppor. Det finns även spray som motverkar loppor eller förebygger att återvänder.

Tabletter mot loppor

Tabletterna innehåller medel som avskräcker eller tar död på lopporna och de fungerar genom att absorberas i hundens blod. Detta kan vara en enkel och effektiv metod för att bli av med loppor på hunden.

Spot-on lösningar mot loppor

Flytande loppmedel till hundar kallas även Spot-on, eftersom det appliceras som droppar på hundens nacke, mellan skulderbladen eller på övre ryggen, så att hunden inte kommer åt det. Lösningen sprider sig sedan ner i huden och bekämpar lopporna.

Huskurer mot loppor på hundar

Huskurer mot loppor på hundar

Om du vill bli av med loppor utan att använda starka mediciner, kan du även prova på huskurer mot loppor. Man kan till exempel använda en spray med äppelcidervinäger. Eftersom loppor avskyr lukten av vinäger kan det vara en effektiv metod för att avskräcka loppor utan att irritera din hunds hud eller rubba pH-värdet. Du kan även göra en fälla för lopporna genom att placera en skål med tvålvatten under en lampa. När lopporna söker sig mot ljuset faller de i vattnet och kommer inte upp.

Motverka loppor på hunden

Om du är orolig för att din hund ska få loppor, eller om din hund redan har haft loppor upprepade gånger, kan det vara bra att vidta förebyggande åtgärder. Om ditt husdjur har haft loppor är det viktigt att städa och tvätta ordentligt, för att försäkra dig om att inga loppor eller loppägg blir kvar i huset. Tvätta hundens säng eller bädd och andra ställen där de vistats och dammsug alla mattor noggrant. Det är bäst att duscha och behandla alla husdjur, även om bara ett av dina husdjur visar tecken på loppor. Du kan även använda en loppavskräckande spray för att försäkra dig om att lopporna hålls borta. De är säkra för ditt husdjur men kan motverka loppor effektivt vid korrekt användning.

Vad är det bästa sättet att bli av med loppor på hundar?

Det finns många metoder som hjälper dig att bli av med loppor. Vad som fungerar bäst beror helt på dig och din hund. Vanligtvis är det bäst att kombinera några olika behandlingssätt, för att bli av med lopporna helt och motverka att de kommer tillbaka. Du kan börja med att använda loppschampo, loppkam och en loppbehandling för hundar och sedan använda en avskräckande spray eller fällor för att undvika att de återkommer. För att motverka att din hund drabbas av loppor i första hand, bör du undvika områden där loppor trivs, samt kontakt med andra djur som kan ha loppor. Du bör dessutom hålla din hund ren och välvårdad. Regelbunden pälsvård motverkar att din hund drabbas av loppor, parasiter eller andra hudåkommor.

Andra intressanta artiklar

Rekommenderade Produkter

Dela på