10 vanliga hudproblem hos hundar

Har du lagt märke till att din hund kliar sig och slickar sig konstant? Om du upptäcker förändringar i pälsen eller på huden kan det hända att din hund har drabbats av hudproblem. Huden och pälsen spelar en viktig roll för hundens allmänna hälsa och välbefinnande, och de visar lätt tecken på att något inte står rätt till. Det finns många olika symptom på hudbesvär hundar kan drabbas av, men hur vet du om din hund lider av en hudåkomma, parasiter eller om det bara är vanlig klåda hos hunden?

Vilka hudproblem drabbas hundar av?

Vilka hudproblem drabbas hundar av?

Det är ganska vanligt att hundar kliar sig och slickar sin päls. De kan lätt få något i pälsen då de springer omkring eller leker. Men hur vet du om det är vanlig klåda hunden lider av eller något allvarligare? Om du upptäcker att hunden kliar sig konstant, får kala fläckar i pälsen, torr och flagig hud eller parasiter, så behöver det vanligtvis behandlas. Här är en lista på de 10 vanligaste hudproblem hundar kan lida av, samt deras symptom och orsaker:

1. Allergi

Om din hund kliar sig ihärdigt på vissa områden på kroppen, eller om huden är röd och irriterad, kan det bero på någon form av allergi. De delas vanligtvis upp i 3 kategorier; mat-, miljö-, eller hudallergi hos hundar. Du märker vanligtvis att din hund är allergisk mot någonting om de får en reaktion direkt efter att ha varit i kontakt med det, och alla typer av allergier kan orsaka en reaktion på huden, även hundens mat. Om du inte är säker på vad som orsakar reaktionen kan du uppsöka en veterinär, som kan hjälpa dig att hitta orsaken och en passande behandling. Det finns även naturliga kosttillskott för hundar som kan stödja immunförsvaret och hjälpa mot allergier.

2. Eksem

Har din hund eksem? Eksem hos hunden behöver inte bero på någon hudåkomma, infektion eller sjukdom, det är vanligtvis en inflammation i huden som kan orsakas av flera olika skäl. Vanliga orsaker är hudinfektioner orsakade av svamp eller bakterier, torrt väder, lopp- eller parasitbett, dålig näring eller att hunden kommit i kontakt med irriterande ämnen, såsom kemikalier eller damm. Det finns många behandlingsmetoder som kan hjälpa mot irritation och lindra klåda hunden lider av. Du kan prova naturliga medel, såsom schampo, rengöring eller salva mot eksem hunden kan ha fått på grund av någon av de nämnda orsakerna.

3. Torr hud

Precis som hos oss människor är torr hud ett vanligt besvär även för hundar. Du kan upptäcka att hundens hud flagnar eller fjällar på olika delar av kroppen. Detta kan även resultera i att pälsen börjar se matt och livlös ut. Torr hud kan även orsaka irritation och klåda. Orsaken till torr hud kan bero på flera olika faktorer, såsom miljö, väder, uttorkning eller allergi. Är det endast torr hud hunden lider av kan det lyckligtvis åtgärdas ganska enkelt; se till att deras diet innehåller rikligt med vitaminer, mineraler och essentiella fettsyror. Om din hund inte får i sig alla nödvändiga ämnen från sin vanliga mat kan du även ge hunden kosttillskott. Det finns även speciellt schampo och grooming produkter som kan hjälpa mot torr hud och klåda.

4. Dermatit

Dermatit, eller atopisk dermatit, är ett hudproblem som hundar kan drabbas av då deras immunsystem överreagerar på något allergen. Symptom på dermatit hos hundar inkluderar ihållande klåda, samt röd och inflammerad hud. Dermatit kan förekomma på hela kroppen men är vanligast runt öronen, ansiktet, tassarna, benen och ljumsken. Det finns ett antal behandlingar mot atopisk dermatit hunden kan få hjälp av. Det finns produkter, såsom skyddande schampo, som hjälper mot symptomen samt produkter som hjälper mot själva orsaken, såsom allergimediciner eller kosttillskott. Dessa kan vanligtvis inte bota allergin helt, men de kan stärka hundens interna immunförsvar och hjälpa kroppen att hantera allergenet.

5. Loppor & fästingar

Obehagliga parasiter som loppor eller en fästing på hunden är tyvärr väldigt vanliga och irritationen som de orsakar leder ofta till hudbesvär hos hunden. Loppor och fästingar är parasiter som lever på sitt värddjurs blod. Vanliga symptom på att en hund har parasiter är frenetiskt kliande och slickande på pälsen, hunden skakar sig och huden kan bli röd. Man brukar kunna se både fästingar och loppor på hunden med blotta ögat. Det finns lyckligtvis många olika produkter som hjälper mot parasiter, man kan välja allt från medel som tar död på skadedjuren till skyddande spray eller förebyggande schampo.

6. Skabb

En hund som kliar sig och tappar päls kan även lida av skabb. Klåda är det vanligaste symptomet, men du kan även märka rodnad, skorpbildning och mjäll på hundens hud. Skabb är ett litet kvalster som vanligtvis inte kan ses med ögat, därför bör du uppsöka en veterinär om du misstänker skabb på hunden. Eftersom det smittar från djur till djur behöver vanligtvis även andra husdjur som varit i kontakt med den smittade hunden behandlas.

7. Ringorm

Visste du att ringorm orsakas av en svampinfektion, inte en mask, som många verkar tro. Namnet kommer däremot från de ringliknande förändringarna som svampen orsakar på huden. Förutom röda ringar kan ringorm även orsaka irritation, inflammation och kala fläckar. Om hunden kliar sig kan symptomen förvärras. Ringorms kan lätt överföras från hund till hund genom närkontakt, så det är vanligt hos valpar och hundar som spenderar mycket tid i närheten av andra hundar. Ringorm kan behandlas med svampdödande medel eller schampo.

8. Svampinfektion

Svampinfektion är ett vanlig hudbesvär hos hundar och orsakas, som namnet antyder, av onormal jästtillväxt. Besvären uppstår oftast runt öronen eller tassarna och symptomen är irritation, missfärgad eller fet hud, otäck lukt, samt att hunden gnager på området. Alla hundar kan drabbas av svamp, men det är vanligare hos vissa raser, som Westie och Cocker Spaniel. Jästsvampinfektioner hos hundar behandlas med specifika medel och produkter såsom skyddande rengöringsmedel.

9. Seborré

Seborré hos hundar är en hudåkomma som ger fet hud och mjäll. Seborré är oftast genetiskt och varar hela livet, men besvären kan även uppstå från allergier eller hormonella problem, vilket innebär att det kan vara mycket svårt att bli av med seborré permanent om din hund har drabbats. Det finns däremot metoder som kan minska symptomen på seborré, som att regelbundet tvätta och grooma din hunds hud och päls, samt att använda specifikt rengörande hundschampo.

10. Fukteksem

Fukteksem, även kallat Hot spots är röda, inflammerade hudområden som kan kännas varma vid beröring. De kan förekomma var som helst på din hunds kropp men är vanligast runt huvudet, höfterna och bröstet. Orsakerna till hot spots hos hundar kan variera, men beror ofta på antingen loppbett, infektioner eller att hunden tuggat eller slickat mycket på hudområdet. Besvären kan även bli värre om hunden kliar sig mycket på det drabbade området. Du kan behandla fukteksem med olika produkter, som naturlig spray för hot spots, samt lindra besvären med regelbunden tvättning och pälsvård.

Hur tar man hand om hundens hud?

Hur tar man hand om hundens hud?

Hur tar man bäst hand om hundens hud, så att inga besvär uppstår i första hand? Vare sig du vill förebygga att din hund får besvär eller behöver lindra en hudåkomma som redan uppstått så är regelbunden grooming och pälsvård a och o. Det ger dig även chansen att regelbundet kolla igenom hundens päls, så att du fort kan upptäcka eventuella hudbesvär innan de förvärras. Det finns även speciella produkter, som är till för att skydda och vårda hundens hud och päls och förebygger hudproblem och utslag hunden kan drabbas av. Du kan välja mellan klådstillande medel och spray som kan användas utvärtes och kosttillskott för invärtes bruk. Tänk på att välja produkter med naturliga ingredienser, som inte irriterar huden.

Andra intressanta artiklar

Rekommenderade Produkter

Dela på