Vad är fästingar?
Har din hund fästingar? Det kan vara läskigt att hitta en fästing eller ett fästingbett på din hund. Fästingar är leddjur som är släkt med spindlar, eftersom de har åtta ben. De är parasiter, som lever på ett värddjur. Då fästingen biter värddjuret kan det smittas av sjukdomar eller infektioner som fästingen bär med sig från ett annat värddjur. Därför bör man göra sitt bästa för att undvika fästingbett.
Hur ser en fästing ut?
Fästingar är oftast ovala och mellan 1 mm till 1 cm långa. Innan de har ätit är de ungefär lika stora som ett sesamfrö, men när de har sugit i sig blod från sitt värddjur kan de bli lika stora som en kaffeböna. Fästingens färg kan variera beroende på ålder, storlek och när de har ätit. Fästingar på hundar är ganska lätta att upptäcka, eftersom de ser ut och känns som små knölar. Om de sugit i sig mycket blod kan du se kroppen sticka ut.
Hur får hunden fästingar?
Fästingar trivs bäst i buskar och högt gräs, där de lätt kan kliva över till ett värddjur. Av denna anledning är det ganska vanligt att hundar som vistas mycket ute i naturen eller i områden med högt gräs råkar ut för dessa blodsugande parasiter. De förflyttar sig ofta från ett högt grässtrå genom att gripa tag i hundens päls, på det ställe de lättast kommer åt, vilket ofta är benen, huvudet, nacken eller öronen.
Fästing på hund symptom
Som vi redan nämnde, kan man ofta se fästingen sticka ut från hundens päls med blotta ögat. Man bör även hålla koll på eventuella fästingbett, eftersom de kan orsaka rodnad och irritation på det drabbade området. Om din hund får en allergisk reaktion kan det även vara smärtsamt eller leda till allvarligare följder, såsom feber, svaghet, viktnedgång eller förändringar i aptiten. I värsta fall kan fästingar dessutom sprida allvarliga sjukdomar och infektioner, som du måste se ut för om du hittar en fästing på hunden.
Drabbar Borrelia hundar?
Kan hundar få Borrelia precis som människor, är det många som undrar. Eftersom fästingar är parasiter som lever på värddjurets blod, kan de överföra ett antal sjukdomar om värddjuret blir bitet av en fästing som bär på en smitta. Den vanligaste sjukdomen som de bär på är Borrelia, som orsakas av bakterier och kan påverka lederna och nervsystemet. Symptom på Borrelia på hundar är en röd ring runt bettet, hälta (hunden står eller går konstigt), feber, ledsmärta, nedsatt aptit, svullna lymfkörtlar och trötthet.
Fästingar kan även smitta människor med Borrelia, därför bör du agera fort om du hittar en fästing på din hund, även om du inte misstänker att de bär på sjukdomen. Fästingar kan även överföra andra ovanligare sjukdomar till din hund, som TBE, även kallad fästingburen hjärninflammation, eller Babesia. Blir din hund sjuk av fästingbettet eller visar symptom efter att du upptäckt en fästing, bör du uppsöka en veterinär.
Hur tar man bort en fästing på hunden?
Få inte panik om du hittar en fästing på din hund! Om du hittar en fästing bör du börja med att kolla resten av din hunds hud och päls för att se om du hittar fler. Dra aldrig ut fästingen hårdhänt, eftersom det kan orsaka mer skada. Om man inte får ut hela fästingen på hunden kan huvudet blir kvar under huden och leda till en infektion eller andra problem. Försök inte ta bort fästingen för hand eller genom att bränna den. Detta betyder dock inte att du ska låta fästingen vara kvar.
Det bästa sättet att ta bort fästingar från hundar är att välja en trygg och effektiv metod. Det finns speciella fästingplockare eller fästingpincetter, som har utformats för att ta bort hela fästingen från huden. Du kan även använda en vanlig pincett men då bör du vara försiktigt så att du inte klämmer på kroppen. Om fästingen dör brukar huvudet bli kvar under huden. Om du känner dig osäker eller inte får bort fästingen själv, kan du även ta din hund till veterinären, så hjälper de till.
Fästingbehandlingar för hundar
Det finns flera olika behandlingar mot loppor och fästingar hos hundar. De fungerar genom att avskräcka, förebygga eller ta död på parasiter. Det finns Spot-on lösningar, skyddande schampo, fästingspray, fästinghalsband och tablett till hund mot fästingar. Vilken fästing tablett hunden ska ta beror ofta på hundens vikt och storlek, så var noga med att välja rätt dosering. Du bör ha följande frågor i åtanke när du väljer medel mot fästingar till hunden:
- Var på kroppen har hunden drabbats? Om hunden har loppor eller en fästing nära ögonen eller inne i örat bör du ta extra försiktighetsåtgärder.
- Vill du avskräcka, motverka eller ta död på parasiterna? Om din hund har en fästing bör du ta bort den, men det finns även förebyggande metoder.
- Har hunden andra parasiter? Om din hund har flera olika parasiter, som loppor och löss, kan du välja en produkt som fungerar mot allt.
- Gav en fästing hunden symptom på en sjukdom? I detta fall bör du ta bort fästingen så fort som möjligt och ta din hund till veterinären.
- Får du bort fästingen lätt? Ibland kan det vara svårt att få bort fästingen, beroende på läge, fästingens storlek och hur tjock päls din hund har.
- Är fästingens huvud synligt? Om du kan se huvudet är det mycket lättare att ta bort fästingen tryggt. Om huvudet är under huden kan det bli kvar om du tar bort fästingen på fel sätt.
När du har svarat på alla dessa frågor kan du besluta vilken metod som är effektivast. Det kan vara en produkt som tar död på fästingen, en multifunktionell produkt för olika sorters parasiter eller att besöka en veterinär som kan hjälpa dig.
Förebygg fästingbett hos hunden
Det finns flera metoder som kan förebygga att din hund får fästingar. Dessa kan vara nödvändiga speciellt om din hund vistas på ställen där de ofta förekommer. Du kan ta förebyggande åtgärder genom att till exempel anskaffa en fästingspray eller ett fästinghalsband till hunden. För den som inte vill använda starka medel finns det även huskurer, som att använda vitlök mot fästingar på hunden, samt naturliga kosttillskott som innehåller B vitamin till hund mot fästingar. Det finns även hundschampo och andra groomingprodukter som hjälper till att avskräcka parasiter. Det bästa sättet att undvika fästingar kan vara att försöka undvika de ställen där de trivs, men ibland är det oundvikligt och då är det bra att du vet hur du ska göra, så att du kan vidta åtgärder så snart som möjligt!