Pälsvård

Så skämmer du bort din hund med en spadag - pälsvård och massage för att förebygga skador

Alla hjärtans dag väntar och det är en dag som många par firar i kärlekens namn med en avkopplande spa vistelse på hotell med massage, utsökt mat och självvård. Självklart, även om din fyrbenta vän får massor av kärlek under vardagen så ska din hund också känna att du älskar den och därför behöver bli bortskämd.

Med det i åtanke ger vi dig nedan en översikt över varför det är en bra idé att flera gånger om året skämma bort din hund med en spadag med massage och pälsvård i fokus. Och vi kan avslöja så mycket att en välvårdad päls och massage inte bara är till för att skämma bort hunden, det kan också bidra till att förebygga skador.

Varför är pälsvård viktigt för hundar?

Med över 300 olika hundraser finns det såklart också många olika typer av päls, och därför har alla hundar unika behov. Men generellt sett tjänar alla hundar på att ge din fyrbenta vän bra pälsvård. För med en välvårdad päls som kammas, borstas och tvättas ofta kan du lossa döda hårstrån från huden och förhindra att pälsen filtreras.

Under borstningen masserar du även din hunds hud lite, vilket hjälper till att upprätthålla en normal blodcirkulation. En annan fördel med att borsta och kamma din hund regelbundet är att du på så sätt kan kolla efter loppor och fästingar samt stärka din relation till din hund genom pälsvård, vilket kan fungera som kvalitetstid mellan din fyrbenta vän och du.

Dessutom är det också viktigt att ge din hund ett bad när din fyrbenta vän behöver det – antingen för att den blivit smutsig eller luktar. Här är det dock viktigt att du använder ett schampo och balsam avsett för hundar eftersom det annars kan leda till fet och skadad päls vilket ger grogrund för bakterier och svampar med klåda och lukt som följd.

Bra pälsvård är viktigt för din hunds välbefinnande och hälsa.

Hur du ger din hund den perfekta "spa-dagen"

Eftersom alla hjärtans dag knackar på dörren tänkte vi ge dig en guide till hur du ger din hund den perfekta spadagen, inte bara med bortskämd i fokus utan även med din hunds välmående och hälsa i åtanke.

  1. Skapa en mysig och avkopplande atmosfär: Sätt på lite avkopplande musik och sätt upp några konstgjorda ljus i badrummet för att skapa den perfekta spaatmosfären.
  2. Pälsvård med hundschampo: Tvätta din hund med ett allergivänligt hundschampo tillverkat av naturliga ingredienser för att tvätta bort smuts och lukt från hundens päls. Animigos hundschampo är också perfekt för att lindra torr, kliande hud samt att återfukta och rengöra pälsen.
  3. Pälsvård med hundbalsam: Efter att du tvättat din hunds päls är det dags att skämma bort pälsen extra med ett balsam. Här är ett bra alternativ Animigos hundbalsam som är perfekt för att lindra kliande, irriterad och torr hud samt ge din hund en vacker, mjuk och glänsande päls.
  4. Torkning: Torka nu hunden med en extra mjuk handduk, så att du är redo för nästa steg i den perfekta spadagen för din hund.
  5. Borsta och kamma päls: För att sätta pricken över i:et på pälsen på den perfekta spadagen för din hund, bör du sluta borsta din hunds päls för att förhindra att den filtreras. Genom att använda en bra hundborste som Animigos Päls- och trimverktyg för hundar kan du enkelt och praktiskt ta bort döda hårstrån och smuts som du inte tagit bort under badet.
  6. Mani / pedi: En spadag är inte komplett utan en mani / pedi, och om din hund behöver det är det en bra idé att klippa klorna, eftersom de tenderar att spricka eller orsaka smärta om de blir för långa.
  7. Avslappnande massage: Avsluta hela dagen med en läcker massage som inte bara är bra för blodcirkulationen, utan också kan hjälpa till att förebygga skador. Hur du utför en massage på din hund ger vi dig en guide till nedan.

Massage kan ha en positiv effekt på din hunds blodflöde och hjälpa till att förebygga skador och stelhet.

Därför ska du ge din hund en massage – och så går du tillväga

Hundmassage kan hjälpa till att öka blodflödet, slappna av musklerna och hjälpa till att förebygga skador och stelhet. Den generella rekommendationen är dock att om du inte känner till hundmassage, och bara börjar på det, att du inte börjar behandla musklerna på djupet förrän du har konsulterat en veterinär eller hundfysioterapeut. Men vanliga enkla massageövningar, där du bara stryker hunden eller arbetar i cirklar, kan du enkelt utföra på din hund, och nedan ger vi dig några enkla övningar så att du kan komma igång.

1. Övning - Tassmassage:

Många hundar älskar en bra tassmassage, men det kan kräva lite tillvänjning, då vissa hundar kan vara kittliga. En bra idé att vänja sig vid kan vara att ta tag i tassen lite mer, eftersom lätta beröringar kan ge mycket. Vid tassmassage trycker du helt enkelt lätt på din hunds tassar.

2. Övning - Ansiktsmassage:

Ansiktsmassage har en avslappnande och lugnande effekt för många hundar, dock behöver vissa hundar vänja sig vid detta. Lägg din hund på sidan och massera försiktigt din fyrbenta väns ansikte i cirkulära rörelser.

3. Övning - Petrissage

Petrissage betyder knådning, och som visas på bilden använder du handflatan för att knåda musklerna vid höfter och axlar. Det lindrar spänningar och kan bidra till ökad blodcirkulation, vilket är perfekt för hundar i alla åldrar.

Massage av din hund kan ha många positiva effekter.

4. Övning - Bindvävsmassage

Bindvävsmassage stimulerar blodcirkulationen och utsöndringen av slaggprodukter och är dessutom en väldigt enkel massageövning för hundar. Lyft huden (bindväv) och knåda/mjuka upp huden försiktigt. Här kommer hunden ofta att uppleva en djup form av avslappning, där den gäspar och lägger sig för att slappna av helt.

Massage och pälsvård kan kräva att man vänjer hunden vid de

Med både massageövningarna och pälsvården är det viktigt att tänka på att det kan kräva tillvänjning innan din hund känner sig bekväm med det hela. Därför är det en bra idé att se till att skämma bort din hund med massor av läckra godsaker under hela processen, eftersom det kan hjälpa till att hålla hunden avslappnad och motiverad att fortsätta både massage, bad, pälsvård och borstning. Men efter den första tillvänjningsprocessen kan det bli en stund där du spenderar kvalitetstid med din hund på ett avkopplande och bekvämt sätt.

Andra intressanta artiklar