Pälsvård

Hur Man Klipper Valpens Klor?

Om du är en människa med mänskliga känslor så har du utan tvekan en svaghet för valpar. De är våra mest lojala följeslagare som skäller troget när någon potentiell fara, som en lastbil, passerar huset klockan 5 på morgonen. Och dom är aldrig så söta som när dom är små. En hundvalp innebär en hel del arbete, men det är de värda. De behöver naturligtvis lite extra omvårdnad när de är små. Särskilt när det kommer till klorna. De kan bli långa, vassa och ganska farliga riktigt snabbt! Så du bör veta hur du klipper din valps klor. Det är förmodligen därför du är här. Så låt oss sätta igång.

Förbered er inför kloklippningen

Att klippa din valps klor är en återkommande process under eran tid tillsammans. Så det är en bra idé att vänja den vid det så tidigt som möjligt. Då kommer framtida kloklippningar att gå som en dans. Att klippa klorna kan naturligtvis vara stressande för en hund som inte är beredd.

Det första steget är lätt. Börja helt enkelt med att hålla i valpens tass och kom ihåg att berömma den. Ett ‘duktig kille’ eller ‘duktig tjej’ så fort den ger dig sin tass kommer inte att gå obemärkt förbi. Den kommer att vänja sig snabbt vid att du tar i tassen och förknippa det med något positivt. Så långt är allt gott.

Skaffa verktyg

Medans din valp vänjer sig vid att du pillar med dess tassar, är den glatt ovetande om vad du planerar. Under tiden kan du ta fram det verktyg du planerar att använda till kloklippningen. Det finns några olika typer du kan använda och de kommer alla med sina för- och nackdelar.

Klofilar och -slipar

Det säkraste sättet att klippa valpklor på är med en kloslip eller fil. Dessa maskiner är enkelt förklarat som små slipmaskiner som snabbt snurrar en slipskiva för att fila ner klon. Genom att använda en kloslip eller fil försäkrar du dig om att du inte råkar klippa i pulpan; den mjuka vävnaden som finns inne i klon. Att klippa i den kan vara väldigt smärtsamt för valpen och det blöder mycket. Med något som Animigos Kloslip för Hund och Katt behöver du inte oroa dig för det. Den är tyst, har flera hastighetsinställningar så att du inte stressar din hund i onödan och den passar hundar i alla storlekar - perfekt för en valp.

Den enda nackdelen är att det kan bli väldigt varm av kontinuerligt användande så det är bäst att ta en klo åt gången så att du inte bränner din hund.

Klotång

Alternativet är att använda en klotång. Den fungerar ungefär som en nagelsax för människor men ser mer ut som en tång. Den är snabb och, i erfarna händer, effektivare för att klippa valpens klor eftersom att det är lättare att ta varje individuell klo.

Men, som vi nämnde här ovanför, måste du vara försiktig så att du bara klipper den allra yttersta spetsen på klon. Titta efter böjen vid klospetsen. Klipper du för långt in kommer du sannolikt att klippa i pulpan. Om du gör det kan det vara stressande för både dig och hunden, men det går att åtgärda. Köp hem sårpulver från veterinären innan du klipper. Om du skulle råka klippa i pulpan kan du pudra över pulvret och stoppa blödningen.

Nu vet du för- och nackdelarna med de olika metoderna och när du har valt ditt verktyg är det dags att sätta igång.

Dags att klippa klor

Nu är det dags att börja vänja din valp vid verktyget du har valt till kloklippning. Det kan du göra med hjälp av en distraherande godbit. Doppa ditt finger i köttbuljong och stryk det på en bordskant. När din hund slickar på bordskanten rör du valpens tass med verktyget. Använd den inte än, valpen ska bara vänja sig vid det.

När du gjort detta några gånger kan du börja med att klippa en klo. Låt det ta tid och om din hund protesterar ska du lyssna på den. Ju gladare din hund är desto lättare kommer det att gå nästa gång. Och efter att du klippt en klo se till att du ger valpen beröm och godis. Se till att bara klippa eller slippa den yttersta tippen av klon och undvik pulpan.

Om det går bra kan du vänta till nästa dag innan du klipper två klor till. Dagen efter det kan du ta tre klor och så vidare. Om allt går bra kommer du snart att kunna klippa alla din valps klor. Grattis! Se till att berömma och belöna den ordentligt när den är duktig och ge dig själv en klapp på axeln också när du ändå är igång. Att stärka positiva känslor inför kloklippning gör att valpen kommer att se fram emot nästa gång!

Från den punkten och fram kommer det bara att gå lättare. Men vi kan inte nog understryka att du ska vara försiktig när du klipper din valps klor. Vilken skada du än kan tänkas göra - oavsett om det är fysiskt eller psykiskt - kan komma att sätta sina spår för en tid framöver. Vilket i sin tur gör det svårare att klippa klorna i framtiden.

Andra intressanta artiklar