Varför ska man rengör hundens öron?
Har du någonsin haft en vaxpropp som har lett till nedsatt hörsel? Detta kan även hända till din hund! Hundar kan, precis som människor, drabbas av vaxansamlingar. Till skillnad från människor så tycker de dock om att rulla på marken och deras naturliga, nyfikna lekar kan göra deras öron väldigt smutsiga. Vax som blandas med smuts och skräp kan fastna i öronen och blockera hörselgången. En del lurvigare raser kan även ha mycket hår i öronen, vilket kan leda till infektioner och andra besvär om det samlas inne i öronen. Detta gör det extremt viktigt att hålla hundens öron rena och välvårdade!
Kontrollera hundens öron
Det första viktiga steget är att regelbundet kontrollera hundens öron. Det kan verka självklart, men att ta en regelbunden titt i öronen berättar mycket om hälsan och vilken typ av öronrengöring hunden behöver. Börja från utsidan av öronen och se efter smuts, skrapor, sår och kala områden. Små skrapsår på utsidan av öronen är oftast inget att oroa sig för, men blödande sår kan det vara ett tecken på något allvarligare. Om hunden kliar sig mycket i öronen kan det även bero på parasiter, såsom öronskabb. Därför bör klåda i öronen på hunden alltid tas på allvar. Man blir inte av med parasiter genom att tvätta hundens öron, utan de kräver speciella parasitdödande medel. Om du tror att det är öronskabb hunden lider av ska du uppsöka en veterinär för undersökning.
Efter att du kontrollerat utsidan kan du titta in i hundens öra. Var försiktig med att peta i hundens öron eftersom det kan orsaka mer skada än nytta. Det är normalt att hundar har lite vax i öronen, men om det finns mycket eller om örat är svullet så kan det tyda på något besvär. Om hundens öron luktar illa kan det bero på svamp i hundens öra. Klåda i öronen på hunden är ett annat tecken på att hunden kan ha en infektion. Om du är säker på att det bara är smutsiga öron hunden besväras av, så kan du lugnt rengöra dem, men om du upptäcker något avvikande i hundens öron ska du kontakta en veterinär först.
Öronrengöring hundar
Om du inte upptäcker några besvär, förutom lite vax, så kan du börja rengöra hundens öron! Se till att du har allt som du behöver nära till hands innan du börjar. Detta inkluderar bomullstussar, varmt vatten, en trasa eller näsdukar, hundgodis och sist men inte minst, öronrengöringsmedel för hundar! Nu kan du börja putsa öronen enligt följande anvisningar:
- Se till att din hund är glad, lugn och avslappnad samt i en bekväm ställning, så att inte hunden rör på sig.
- Om utsidan av öronen eller pälsen är smutsig kan du börja med att torka det rent med en bomullstuss och varmt vatten.
- För att rengöra insidan av örat, följ anvisningarna på öronrengöringen. Applicera rätt mängd droppar i örat och massera lätt basen av örat för att lösa upp smuts och vax.
- Avlägsna resterna av rengöringsmedlet tillsammans med smuts och vax med hjälp av en fuktig bomullstuss. Låt sedan hunden skaka på huvudet för att bli av med eventuella rester.
- Avsluta med att belöna din hund med klappar, beröm och hundgodis!
Varför använda medel för öronrengöring?
När det gäller att ta hand om hälsan och välbefinnandet hos din hunds öron, kan en rengöringslösning vara din räddare i nöden! Du kanske tycker att det låter onödigt och att vanligt vatten räcker bra, men det stämmer inte. Vatten kan inte lösa upp envist vax och kan dessutom bli kvar i hörselgången. Detta kan leda till att jästsvamp utvecklas och därefter ge upphov till en infektion. Produkter som är avsedda speciellt för rengöring av hundens öron är däremot utformade så att de löser upp vax och smuts och sedan torkar fort. Nu vet du varför du bör använda ett rengöringsmedel, men hur väljer du den bästa öronrengöring hunden kan få hjälp av?
Det första du bör tänka på när du väljer din öronrengöring för hunden är ingredienserna. Undvik produkter med kemikalier som kan torka ut huden och orsaka irritation. Välj istället ett naturligt, icke-irriterande rengöringsmedel som är avsett speciellt för hundar. Kolla även igenom hela ingredienslistan. Några bra naturliga ingredienser är trollhassel och tea tree-olja som skyddar mot svamp och bakterier, echinacea som kan hjälpa till att stödja immunförsvaret och slutligen aloe vera som har en naturligt lugnande effekt för den känsliga huden i öronen. Använd endast öronrengöring som är avsett för hundar. Ge inte din hund örondroppar för människor, eftersom de kan innehålla ämnen som inte är lämpliga för din fyrbenta vän.
Kan man rengöra öronen på hundvalpar?
Ja, det kan man! Hundvalpens öron kan vara lite känsligare, men även de blir smutsiga och behöver regelbunden rengöring. Att rengöra öronen på en hundvalp kan kräva lite mer tid och tålamod, men är ändå en viktig del av deras rutin. Det kan dessutom vara bra att börja tvätta hundens öron i ung ålder, så att de vänjer sig. När hundvalpen lär sig att detta är en vanlig del av grooming-rutinen och vänjer sig, blir det även lättare att rengöra öronen när hunden är äldre.
Hur ofta ska man rengöra hundens öron?
Precis som med resten av hundens grooming, bör man även kontrollera öronen regelbundet. Ta gärna en titt i hundens öron varje vecka, för att se till att de ser normala ut. Hur ofta man behöver rengöra öronen varierar från hund till hund och beror på hur deras öron ser ut. En del raser, specielt långhåriga hundar, behöver vanligtvis rengöras lite oftare, medan öronen på korthåriga hundar kan tvättas vid behov. Det kan vara bra att rengöra hundens öron ibland i förebyggande syfte för att undvika vaxansamlingar, bakterier, infektioner eller öroninflammation hunden annars kan drabbas av.
Rengöringstips för hundens öron
Det kräver lite tid och tålamod innan du blir proffs på att tvätta hundens öron hemma och hittar en metod som passar både dig och din lurviga vän. Här är några tips som kan göra det lite lättare för er båda, speciellt om du är nybörjare eller om din hund inte är så samarbetsvillig:
Filtmetoden
Vägrar din hund sitta stilla när du ska putsa öronen? Prova att svepa in hunden i en filt i en bekväm ställning. Se bara till så att inte filten sitter för tight, eftersom det kan orsaka obehag eller göra hunden stressad.
Be om hjälp
Om inte filtmetoden fungerar, så kan det vara lättare om du får hjälp av en till person. Då kan en av er hålla i hunden, så att den andra lugnt kan applicera rengöring i hundens öron.
Använd aldrig bomullspinnar
Använd aldrig en bomullspinne för att peta ut vax ur hundens öron. Detta kan trycka ner vaxet djupare i örat och orsaka skador i den känsliga hörselgången.
Ha hundgodis!
Se till att ha hundgodis till hands, så att du kan belöna din vovve. Detta är speciellt viktigt om din hund behöver lite extra uppmuntran och motivation.
Tålamod
Ha tålamod! Din hund förstår inte att du bara vill hjälpa och kommer troligtvis inte att låta dig peta i öronen helt frivilligt. Prata lugnande, belöna din hund och var försiktig för att göra det så lätt som möjligt för både dig och din hund!