Hund Med Förstoppning, Vad Gör Man?

Hund Med Förstoppning, Vad Gör Man?

Matsmältningssystemet är förmodligen ett av de viktigaste organsystemen för djur och människor, eftersom det hanterar både vår matsmältning och kroppens avgiftning. Hos våra hundar fungerar det dygnet runt, genom att bryta ner mat för att skapa energi, reglera metabolismen och göra sig av med toxiner från hundens kropp. Men ibland kanske du märker att din hund är hård i magen eller att magen inte fungerar normalt. Detta kan bero på förstoppning hos hunden. Förstoppning är ett vanligt besvär både hos människor och hundar. Men hur behandlar man en hund med förstoppning? Innan vi berättar mer om behandlingssätt och hund förstoppning symptom, behöver vi kort förklara vad förstoppning egentligen innebär.

Vad är förstoppning hos hunden?

Förstoppning är tyvärr ett mycket vanligt problem som förekommer i hundens matsmältningssystem. Eftersom det är ett vanligt magbesvär hos hundar är det viktigt att vi förstår vad det innebär, så att vi kan hjälpa våra fyrbenta vänner. Precis som hos människor och andra djur, innebär förstoppning svårighet eller oförmåga att tömma tarmen. Men vad beror det på och hur löser man det?

Vad orsakar förstoppning hos hundar?

Är din hund förstoppad utan att du vet vad det beror på? Oroa dig inte, det går vanligtvis att lösa med ändringar i dieten. Fiber är till exempel ett viktigt makronäringsämne som din hunds kropp behöver för att matsmältningssystemet ska fungera optimalt. Om hunden inte konsumerar tillräckligt med fiber kan det leda till förstoppning hos hunden.

Den vanligaste orsaken till förstoppning hos hundar är en otillfredsställande diet eller att hunden har ätit något olämpligt. Matsmältningssystemet reagerar på vad hunden stoppar i sig, och om hunden äter olämplig kost kommer det även att påverka vad som kommer ut i andra änden. Även fetma och övervikt kan ha en bidragande roll.

Förstoppning beror dock inte alltid på kosten. Tro det eller ej, men i vissa fall kan hunden vara förstoppad till exempel på grund av hoptovad päls runt eller i analområdet, så att avföringen inte kommer ut. Det kan också bero på svullna körtlar, som en biverkning av medicinering eller till följd av brist på motion. Det kan vara bra att ha detta i åtanke innan du gör stora förändringar i din hunds diet.

Förstoppad hund symptom

Förstoppad hund symptom

Är det förstoppning hunden lider av, eller något annat magproblem? Nu när du vet orsakerna till förstoppningen, är nästa steg att känna igen symptomen så att du kan ställa en diagnos. Här är en lista på de vanligaste tecknen på att din hund är förstoppad:

  • Hunden krystar och har svårigheter att bajsa
  • Hunden gnäller vi tarmtömning
  • Oregelbundna tarmrörelser
  • Din hund bajsar inte
  • Hård avföring
  • Torr avföring

Se efter dessa symptom om du märker att din hund har problem med magen. Om din hund inte tömmer tarmarna som vanligt eller krystar och visar tecken på smärta och obehag vid tarmtömning är troligtvis din hund förstoppad.

Risker med förstoppning hos hunden

Förstoppning är ett ganska vanligt besvär, med ganska få risker. Du bör dock åtgärda hundens förstoppning så snart som möjligt, eftersom det kan orsaka vissa komplikationer med tiden. Om hunden inte lyckas tömma tarmen kan det leda till smärta och till och med kräkningar. Detta kan leda till minskad aptit. Om hundens kropp börjar associera mat med smärta kan hunden börja äta mindre för att undvika obehag. På grund av detta är det viktigt att behandla magbesvär så fort du upptäcker dem, både för hundens komfort och hälsa. Så vad bör man gör när hunden är förstoppad?

Behandling av förstoppning hos hunden

Lyckligtvis finns det många metoder och behandlingar för att lätta besvären med förstoppning. Detta vanliga problem kan ofta lösas till exempel med enkla huskurer. Du kan börja med följande små förändringar för att underlätta problemen för en hund som är hård i magen:

Förändringar i dieten

En av de vanligaste orsakerna till förstoppning hos hundar är en otillfredsställande diet. Att äta fel kan ha allvarliga följder för din hunds matsmältningssystem. Om du till exempel ger din hund för mycket bearbetade livsmedel kan det störa matsmältningen och leda till förstoppning. Det samma gäller när man ger hunden mat som är avsedd för människor, eftersom det inte är lämpligt för hundar. Du bör även hålla ett öga på hur mycket din hund äter för att undvika övervikt, eftersom det även kan leda till en mängd andra problem. Detta gör du bäst genom att se till att din hund äter en balanserad kost med mycket fiber och protein, i rätt mängd för din hund.

Motion för hund med förstoppning

Diet och motion går hand i hand. Därför är det även viktigt att din hund får tillräckligt med motion för att motverka förstoppning. Detta är speciellt viktigt eftersom fetma och övervikt hör till de vanligaste orsakerna till förstoppning och motion hjälper din hund att hålla sig normalviktig. Motion hjälper dessutom till att öka hundens metabolism, vilket hjälper till att få igång magen och minska risken för förstoppning hos hunden.

Pälsvård

Regelbunden grooming och pälsvård är viktigt för hundens allmänna hälsa, välmående och hygien. När du borstar och klipper pälsen ska du inte glömma området runt hundens anus. Genom att hålla detta område välvårdat, stoppar du enkelt håret från att tova ihop sig, vilket annars i värsta fall kan leda till att hundens anus blockeras, vilket därefter kan leda till förstoppning.

Kosttillskott för hund med förstoppning

Pälsvård

Sist, men inte minst, kan du prova ge din hund kosttillskott som hjälper mot förstoppning. Det finns en mängd olika huskurer och naturliga tillskott som man kan få hjälp av när hunden är hård i magen. Det finns medel som är avsedda för att göra avföringen mjukare eller som har en laxerande effekt. Det finns även tillskott för matsmältningen som är utmärkta både för att komplettera en balanserad diet, samt för att stödja en fungerande matsmältning och förebygga förstoppning. Tänk på att endast ge din hund kosttillskott som är gjorda på naturliga ingredienser, som är rika på naturligt aktiva ämnen och inte innehåller kemikalier eller tillsatsämnen som kan orsaka mer skada än nytta.

Andra intressanta artiklar

Rekommenderade Produkter

Dela på