Hund Med Diarré, Vad Gör Man?

Hund Med Diarré, Vad Gör Man?

Ett vanligt, lite pinsamt problem som vi människor drabbas av ibland är diarré. Eftersom hundar är kända för att vara glupska och äta nästan vad som helst som läggs framför nosen på dem, så är det inte överraskande att även hundar besväras av diarré ibland. Är din hund lös i magen i några dagar så behöver du inte oroa dig, eftersom det är ganska vanligt att hundar har magproblem eller diarré ibland då de ätit något olämpligt. Är det långvarig diarré hunden besväras av kan du dock behöva undersöka vad besvären beror på.

Det finns många sätt att behandla eller motverka diarré hos hundar, du kan till exempel ge kosttillskott eller speciell mat för hund med diarré. Först av allt bör du ändå ta reda på vad som orsakat magproblemen. Varför drabbar diarré hundar och hur kan du undvika att de får lös mage i fortsättningen?

Vad är diarré hos hundar?

Precis som för människor är diarré hos hundar inte ett problem i sig, det är snarare en reaktion på någon yttre faktor, som en bakteriell infektion eller allergi. Diarré hos hundar innebär att avföringen blir lös och ibland kan den även innehålla vätska eller lite blod. Hunden kan även behöva gå ut och uträtta behoven oftare än vanligt. Hundens avföring blir lös då maten passerar tarmen innan all vätska och näringsämnen har extraherats från den. Det kan också vara ett tecken på att matsmältningssystemet producerar för mycket vätska.

Detta sker när din hunds matsmältningssystem känner av något främmande ämne, såsom bakterier, och reagerar genom att utstöta så mycket matsmältningsämnen som möjligt för att avlägsna det. Akut diarré hos hundar pågår normalt i upp till 3 dagar, men kan fortsätta i upp till 14 dagar. Om din hund har kronisk diarré som pågår i över en månad är det bäst att uppsöka en veterinär, eftersom det vanligtvis kräver behandling och kan vara ett tecken på allvarligare hälsoproblem.

Vad orsakar diarré hos hundar?

Diarré är en reaktion på något som hunden har ätit. Precis som hos människor, så beror det vanligtvis på att man har fått i sig något olämpligt, såsom bakterier i maten eller att man fått en virusinfektionen eller en allergisk reaktion. Ibland kan det även bero på stress, om hunden känner sig orolig kan det ha en inverkan på matsmältningssystemet. Att observera hur länge din hund har uppvisat symtom kan hjälpa till att fastställa vad som har orsakat diarrén. Matförgiftning och allergiska reaktioner brukar komma och gå ganska snabbt. Diarré som pågår under en längre tid beror oftare på bakterier eller en virusinfektion. En hund med diarre och kräkningar som inte upphör kan behöva veterinärvård. Detta gäller även om hunden har mycket blod i avföringen eller har feber. Uppsök en veterinär om hunden kan ha ätit något giftigt eller ett föremål som kan ha fastnat.

Symptom på diarré hos hundar

Symptom på diarré hos hundar

Vi nämnde redan några symptom på att hunden har diarré, som är lätta att lägga märke till, men det finns även andra tecken på komplikationer relaterade till diarré eller matsmältningsbesvär:

  • Rinnande avföring
  • Illamående
  • Magsmärtor
  • Magkramper
  • Blod i avföringen
  • Feber
  • Brådskande tarmtömning
  • Uppblåsthet
  • Uttorkning

Min hund har diarré, bör jag oroa mig?

Diarré är vanligtvis inget att oroa sig för, förutom att det kan vara jobbigt för dig som hundägare att städa upp röran. Du bör dock hålla ett öga på hur länge besvär pågår. Om din hund har diarré under en längre tid kan det tyda på något allvarligare. Det finns även andra faktorer du bör ha i åtanke när du vill hjälpa en hund med diarré:

Vatten

Som vi förklarat ovan är det vanligaste symptomet på hund diarré rinnande avföring. Avföringen blir lös på grund av vätskan som spolas ut ur din hunds kropp tillsammans med matsmältningsämnen. Vätskeförlusten kan leda till att din hund blir uttorkad, särskilt om det pågår under en längre tid. Uttorkning kan göra din hund trött och förvirrad; vatten används för alla större kemiska reaktioner i din hunds kropp och en långvarig brist på vätska kan ha katastrofala konsekvenser för hundens hälsa.

Elektrolyter

Vatten inte är det enda ämnet som din hunds kropp behöver behålla en hög nivå av för att vara frisk. Vattenbalansen i din hunds kropp regleras av en mängd mineraljoner, kända som elektrolyter. Dessa fritt flytande mineraler hjälper inte bara till att reglera hur mycket vatten din hunds kropp kan absorbera, de används också för många andra funktioner i kroppen, såsom muskelkontraktioner. Du har kanske lagt märke till att diarrébehandlingar för människor normalt innehåller mycket natrium eller glukos. Det beror bland annat på att dessa ingredienser innehåller det som kroppen behöver för att bibehålla vätskebalansen när både elektrolyter och vatten har spolats ut på grund av diarré.

Blod

Slutligen kan även blod förekomma i hundens avföring vid kraftig diarré. Du bör alltid hålla ett öga på detta när din hund lider av besvär med magen. Kraftiga blödningar eller blodförlust kan ha allvarliga konsekvenser och om detta inträffar ska du söka medicinsk hjälp omedelbart.

Behandling av diarré hos hundar

Det finns lyckligtvis metoder som kan hjälpa till att stoppa hundens diarré fortare. Om din hund bara lider av vanlig diarré brukar det hjälpa att ge lämplig mat för hund med diarre eller naturliga produkter, såsom kosttillskott. Du kan prova följande metoder:

Mat för hund med diarré

När din hund har diarré blir hela matsmältningssystemet irriterat och ömtåligt, så du bör vara försiktig så att det inte förvärras. Ge din hund en hälsosam och balanserad diet som lugnar magen. Ge inte hunden matrester eller mat som är avsedd för människor, eftersom det oftast inte är lämpligt för hundar och kan göra besvären värre. Undvik också väldigt bearbetad mat och håll dig istället till naturlig, nyttig hundmat som innehåller vitaminer och mineraler. De hjälper dessutom till att återställa elektrolytbalansen.

Vad kan man ge en hund med diarré

Det finns också gott om olika sorters kosttillskott, som kan hjälpa till att stödja hundens hälsa medan de har diarré. Dessa tillskott syftar vanligtvis till att lindra smärtor och kramper, skölja ur matsmältningssystemet, ge fastare avföring och ersätta de viktiga elektrolyterna. Naturliga tillskott kan i kombination med en hälsosam hunddiet hjälpa till att bota diarré snabbt och återställa hundens matsmältning. Några av de bästa naturliga ingredienserna att se efter i tillskott för hundar med diarré är vitaminer, mineraler och absorberande leror.

Slutsatser om diarré hos hundar

Slutsatser om diarré hos hundar

Om din hund lider av diarré måste du se till att ge hunden tillräckligt med vatten och elektrolyter och kolla om det finns blod i avföringen. Du kan också hjälpa din hund att återhämta sig från symptom på diarré genom att ge kosttillskott. Tänk på att välja ett tillskott med endast naturliga ingredienser och inga starka kemikalier, som kan irritera magen ännu mer. Du bör även hålla ett öga på vad din hund äter, för att förstå vad som orsakade diarrén i första hand. Om din hund ofta lider av diarré kan det vara nödvändigt att ändra på hundens diet, eftersom det kan bero på någon allergi eller överkänslighet mot någon ingrediens i maten.

Andra intressanta artiklar

Rekommenderade Produkter

Dela på