Mask hos hundar

Maskar är ett jobbigt besvär som drabbar hundar och det är tyvärr väldigt vanligt. Hundar är nyfikna och tycker om att nosa runt, och det är ofta den här vanan som är orsaken till att de får maskar. Blotta tanken på mask i magen hos hunden kan få dig att känna obehag och därför är det väldigt viktigt att du vidtar åtgärder för att bli av med dem så fort som möjligt, innan de börjar påverka din hunds matsmältning och allmänna välbefinnande.

Vad är mask hos hunden?

Vad är mask hos hunden?

Maskar är parasiter, vilket innebär att de lever på ett värddjur. De sprider sig genom att lägga ägg som förs vidare med hundens avföring och eventuellt kan överleva i flera år. Detta gör det svårt att bli av med dem och svårt för din hund att undvika dem helt. Men hur vet man om hunden har mask? Det beror på vilken typ av mask hunden drabbats av. De flesta maskarna hos hundar ser väldigt lika ut, och de är ingen vacker syn. Man kan ofta lägga märke till mask i avföring hos hunden, men det finns även andra typer av maskar som är svårare att upptäcka.

Olika typer av mask hos hundar

Det finns en mängd olika typer av mask hunden kan drabbas av, men dessa är de fem vanligaste. Fyra av dessa är klassade som tarmmaskar, eftersom de angriper hundens tarmar, medan den femte är en hjärtmask, som lever i hjärtat och blodkärlen.

Spolmask hos hund

Dessa långa vita maskar ser nästan ut som spaghetti och smittas ofta genom att hunden får i sig ett ägg som sedan mognar och växer inne i tarmkanalen. De kan även vandra vidare i kroppen till bland annat lungorna och fastna i vävnader och orsakar cystor. Hos dräktiga tikar kan de förflytta sig till mjölkkörtlarna, vilket kan leda till att maskarna överförs till valparna.

På grund av detta är spolmask vanligt hos valpar. Det kännetecknas av att de har svullen buk och kan även påverka deras tillväxt. Vuxna maskar kan producera upp till 200 000 ägg på en enda dag, vilket innebär att de sprids väldigt fort antingen genom hundens kropp eller genom avföring. Äggen har dessutom ett hårt skal, så att de klarar sig i jorden en längre tid. De sprids även lätt genom att fastna i hundens päls eller tassar då de nosar, slickar eller rullar runt på marken där äggen finns.

Bandmask hos hund

Bandmask är en av den vanligaste typen av mask som drabbar hundar. Hundar smittas vanligtvis om de äter rått kött av ett infekterat djur eller genom en mellanvärd, såsom loppor. Bandmask kan även smitta till människor, men det är mycket ovanligare. Bandmaskar är platta och vanligtvis 10-15 cm långa. De lever i hundens tunntarm och har sex små tandrader som hjälper dem att fästa sig vid tarmarnas väggar och absorbera näringsämnen från maten som hunden äter. Det kan vara svårt att upptäcka bandmask hos väldigt aktiva hundar, eftersom de äter tillräckligt för både sig själv och masken. Då brukar man lägga märke till det först när hunden har mask i avföringen, man kan se små vita segment av masken som liknar riskorn.

Hakmask hos hund

Det finns olika typer av hakmask och de som förekommer i norra Europa skiljer sig från de som kommer från de södra delarna. De är små, tunna parasiter som överlever genom att haka fast sig vid tarmarnas väggar och suga hundens blod. På grund av detta kan de vara väldigt farliga för vissa hundar, särskilt valpar, eftersom de kan ta upp nödvändiga näringsämnen och till och med leda till blodförlust. En hakmaskinfektion kan även vara allvarlig för äldre hundar. Hundar smittas oftast av hakmask då de kommer i kontakt med larver eller sväljer deras ägg som finns på marken. Valpar kan smittas av hakmaskar via modersmjölken.

Piskmask hos hund

Piskmask är inte så vanligt i de nordiska länderna, men det är viktigt att känna till denna typ av mask ändå. Piskmasken lever i hundens tjocktarm och är oftast mindre märkbar än andra typer av maskar, eftersom de inte tar upp så många näringsämnen och producerar färre ägg. De orsakar inte så mycket problem för hundar, så länge de inte går in i deras tarmvävnad. Piskmaskar är därför svårare att upptäcka och mindre märkbara i hundens avföring.

Lungmask hos hund

Lungmaskar lever inte i tarmarna som de andra maskarna, men de är ändå parasiter som lever på sitt värddjur. En hund kan smittas av lungmask genom att äta en infekterad snigel eller groda som bär på larver. När hunden har ätit en larv växer de inne i hunden tills de är mogna och börjar röra på sig inne i kroppen, vanligtvis inom blodkärlen runt hjärtat och lungorna. Detta kan leda till allvarliga besvär för hunden hälsa, såsom andningssvårigheter och hjärtproblem. Tillståndet kan vara livshotande om masken inte upptäcks och behandlas i tid, utan börjar föröka sig.

Mask hos hundar

Mask Hur smittas hundar? Hur ser de ut Var lever de? Specifika symptom
Spolmask Genom att få i sig maskägg från jord Långa och vita, som spaghetti Hundens tarmar Hosta och magsmärtor
Bandmask Genom att äta infekterade loppor eller rått kött Långa (10-15 cm) och platta Hundens tunntarm Viktnedgång
Hakmask Genom att få i sig maskägg eller larver Små och tunna Hundens tunntarm Hosta och anemi
Piskmask Genom att få i sig maskägg Som trådstumpar med en tjock ända Blindtarm (tjocktarm) Viktnedgång
Lungmask Genom att få i sig larver från sniglar eller grodor Tunna och ca 2.5cm långa Hjärta och blodkärl Hosta

Vad orsakar mask hos hundar?

Hundar kan smittas av intestinala maskar på flera olika sätt, beroende på masksorten. Du bör dock vara medveten om de olika sätten som hunden kan bli smittad på, så att du kan vara försiktig och göra ditt bästa för att undvika att det sker. Vissa kan vara enklare att undvika än andra, men det är viktigt att du gör ditt bästa för att stoppa din hund från att få maskar i första hand. Hunden kan bli smittad via:

 • Ägg eller larver i kontaminerad jord
 • Döda djur som är infekterade eller rått kött (t.ex. gnagare och fåglar)
 • Infekterade mellanvärdar (t.ex. loppor)
 • Modersmjölk
 • Infekterade sniglar eller grodor

Symptom på mask hos hundar

Om du inte är säker på om det är mask i magen hunden lider av, finns det några vanliga symptom på mask hos hundar att se efter. Eftersom alla maskar är olika och lever på olika sätt kan symptomen variera. Är det hakmask eller spolmask hunden råkat ut för börjar de ofta hosta, men om det är piskmask eller bandmask hunden besväras av är det vanligaste tecknet viktnedgång. Det finns några typiska symptom på mask hos hundar som kan vara tecken på att du bör åtgärda detta så fort som möjligt:

 • Maskar i avföringen
 • Diarré
 • Kräkning
 • Slöhet
 • Svullen buk
 • Uttorkning
 • Näringsbrist
 • Hunden åker kana på baken
 • Matt päls
 • Flagnande hud

Hur blir man av med mask hos hundar

Hur blir man av med mask hos hundar

Har din hund mask? Få inte panik! Om besvären verkar allvarliga, ta din hund till veterinären direkt för en professionell diagnos och behandling. Om du upptäcker besvären i ett tidigt stadie, kan du först prova med några huskurer för att bli av med masken. Vissa livsmedel sägs kunna hjälpa mot mask eftersom de stödjer hundens matsmältningssystem och immunförsvar. Till dem hör färska livsmedel som pumpafrön, riven morot, källfräne, gurka, ananas, papaya och granatäpple samt typiska torrvaror som vitlök, äppelcidervinäger, kokosolja och benbuljong. Fermenterade livsmedel, såsom surkål eller kimchi, sägs också vara fördelaktiga eftersom de kan stärka magens immunförsvar.

Dessa livsmedel är också idealiska som förebyggande metod för att minska risken för att maskar orsakar problem för din hund i framtiden. Om du inte lyckas lägga till dem i hundens dagliga kost eller om du föredrar att ge din hund färdiglagad hundmat, så finns det även andra metoder! Det finns många produkter tillgängliga på marknaden som innehåller noggrant utvalda mängder av växtbaserade ingredienser som fungerar som kosttillskott för hundens tarmhygien och motverkar maskar.

Hur behandlas mask hos hunden?

Förutom naturliga metoder som hjälper till med att hantera maskar, finns det också gott om behandlingar som är till för att avmaska hundar. Dessa fungerar genom att ta död på alla maskar, samt vanligtvis även de ägg eller larver som finns i hundens kropp. Hunden kan behöva avmaskas flera gånger för att bli av med maskarna helt, beroende på vilken typ av mask hunden drabbats av och hur allvarliga besvären är. Det finns avmaskningsprodukter för hundar som kan användas regelbundet. Om besvären inte lättar ska du dock uppsöka en veterinär som kan ge dig råd om hur du kan förebygga och motverka mask hos hunden.

Andra intressanta artiklar

Rekommenderade Produkter

Dela på