Katter

Upprörd mage hos katter

Katter är vanligtvis uthålliga små varelser. Välkända för sin smidighet, orädda attityd och myten om nio liv. Våra kattvänner har med rätta blivit beundrade i tusentals år. Men dom är inte oövervinnliga. Katter är precis lika mottagliga för skador och sjukdomar som andra djur, inklusive människan. En upprörd mage kan ganska regelbundet drabba katter. Katter kan få problem med magen av flera olika anledningar, en del är ganska hanterbara medan andra kan vara mer allvarliga. Här berättar vi mer om vad som orsakar en upprör mage hos katter och vad du kan göra åt det med lindrande hemmabehandlingar!

Vad orsakar upprörd mage hos katter?

Som sagt så finns det flera anledningar till att katter kan drabbas av upprörd mage. Om du har hittat spyor runt om i hemmet så mår kanske inte din katt så bra. Medans det finns många anledningar till att katten kräks så kan de ofta delas in i två kategorier; de inom det gastrointestinala systemet - eller GI-systemet, och de utanför GI-systemet. För den som undrar så börjar GI-systemet vid munnen, fortsätter genom tarmarna och slutar vid rektum.

Så låt oss börja med problem i GI-systemet

Gastrointestinala problem

Dessa problem kan uppstå när det gastrointestinala systemet blir inflammerat. Det beror ofta på:

 • Hårbollar
 • Magsår
 • Intag av giftiga ämnen
 • Magproblem
 • Objekt som snöre eller mynt
 • Parasiter eller bakterier
 • Matallergier

Externa problem

Dessa är problem som orsakas av något någon annanstans i kroppen som kan påverka GI-systemet

 • Infektioner
 • Problem med levern eller njurarna
 • Stress
 • Hormonella problem som diabetes

Hemmabehandlingar för att hjälpa din katts upprörda mage

Om problemen inte verkar allvarliga kan du prova några hemmabehandlingar och se om de hjälper din katt kortsiktigt. De goda nyheterna är att om symtomen försvinner så har du besparat dig ett onödigt besök hos veterinären! Men som symtomen håller i sig, eller om din katt har kraftiga kräkningar och/eller diarre borde du kontakta veterinär med en gång!

Här är några saker som du kan prova

Fasta

Katter undviker oftast naturligt att äta när de upplever symtom från en upprörd mage. Denna process ser till att något som inte ska vara i magen kommer ut så fort som möjligt. Även om katter oftast lyssnar på sin kropps signaler och undviker mat så kan en full skål med mat eller godsaker vara svårt att motstå.

Så varför inte hjälpa din kompis på vägen? Töm matskålen och göm öppna förpackningar från frestade ögon. Gör detta under dagen och se till så att katten har rikligt med färskt vatten tillgängligt så att den inte blir uttorkad. Ju mer vatten den dricker, desto snabbare kan den skölja ut oönskade ämnen ur systemet.

Men låt det inte gå längre än en dag. Över 24 timmar utan mat kan göra mer skada än nytta för din pälskling och för kattungar ska det inte gå mer än 3-4 timmar eftersom att deras kroppar fortfarande växer och de behöver mat regelbundet för att kunna växa sig stora och starka. Men inte för stora, såklart.

Alternativt, om din katt slukar sin mat utan att andas, kan du prova att ge den mat i flera, mindre portioner. Att äta för mycket och snabbt kan irritera GI-systemet och få dem att kräkas.

Vad ska man ge för mat efter en fasta?

När din katt är redo att äta igen ska du se till att du ger dem mild och skonsam mat. Till exempel kokt kyckling med fettet bortskuret lugnar magen mer än deras vanliga mat.

Ge katten mindre portioner oftare än vanligt. En liten skål med kokt kyckling 5 gånger om dagen under en vecka eller så kan göra underverk.

Om din katt inte är hungrig efter fasta

Om du försöker mata din katt men den fortsätter att matvägra kan du prova att ge dem något riktigt gott som den inte kan motstå.

Håll koll så att din katt inte är uttorkad

Se till att din katt får i sig tillräckligt med vätska efter att den kräkts eller haft diarré. Precis som hos människor kan du kolla på huden om din katt är uttorkad. Om du nyper upp huden och den inte lägger sig direkt kan du prova att låta din katt slicka på isbitar istället för att ge den vanligt vatten eftersom att det då är mindre sannolikt att den spyr upp allt vatten igen. Om den är fortsatt uttorkad ska du ta den till veterinären så snart som möjligt.

Hjälp mot hårbollar

Om du tror att hårbollar är anledningen till att din katt inte mår bra kan du låta den slicka i sig lite giftfritt glidmedel, till exempel vaselin eller oljan från en burk sardiner. Detta hjälper hårbollarna att passera lättare.

Det är allt! Nu vet du vilka tecken du ska hålla koll på, som tyder på att din katt har en upprörd mage. Du känner också till de olika anledningarna och några hemmabehandlingar som du kan prova för att hjälpa din katt att må bättre igen.

Andra intressanta artiklar