Artros hos katter

Har din katt svårt att hoppa från en möbel till en annan? Rör katten på sig mindre än vanligt? Detta kan bero på att katten har besvär med lederna, eller till och med artros. Artros hos katter är tyvärr ganska vanligt och kan orsaka problem med kattens rörlighet och komfort. Det är otroligt viktigt att ta hand om kattens ben- och ledhälsa, så att de hålls aktiva, glada och friska.

Varför drabbar artros katter?

Varför drabbar artros katter?

Artros är ett ganska vanligt ledbesvär hos katter, som ofta blir värre åldern. En katt med friska leder rör sig smidigt och hoppar och springer omkring utan problem, men när katten får artros minskar rörlighet och de kan känna smärta och stelhet i lederna. Artros är ett allvarligt ledproblem som kan ha stor en inverkan på kattens allmänna hälsa och välbefinnande.

I en frisk katts leder är benen täckta med ett tunt skikt av skyddande brosk och ledvätska. Dessa gör så att benändarna lätt kan röra sig och glida över varandra. När en katt har artros har brosket i lederna skadat av någon anledning, så att en friktion uppstår då benen rör sig mot varandra, vilket kan orsaka mycket smärta och obehag.

Orsaker till artros hos katter

Artros innebär att lederna har slitits och skadats så mycket att en permanent skada har uppstått. Andra ledbesvär hos katter bör därför åtgärdas så fort som möjligt, för att motverka att de resulterar i artros. Det kan finnas flera orsaker till att kattens leder har slitits, det kan bero på till exempel en olycka eller skada, hög aktivitetsnivå över en lång tidsperiod, för lite aktivitet, övervikt eller en infektion. Artros är dessutom ofta åldersrelaterat, eftersom brosket sakta slits med tiden, så att äldre katter har mindre brosk än kattungar.

Symptom på artros hos katter

Symptom på artros hos katter

Nu vet du vad som orsakar artros, men vilka är symptomen? Eftersom alla katter är olika, så kan även symptomen variera. Hos en del katter är besvären värre i frambenen, medan andra får problem med bakbenen. Men det finns en del vanliga tecken som du bör se efter om du misstänker att din katt har problem med lederna:

  • Stelhet & smärta vid rörelsev
  • Slöhet
  • Hälta
  • Minskad aktivitet
  • Minskad flexibilitet
  • Obehag i vissa positioner
  • Tveksam till att springa eller hoppa
  • Katten ogillar att bli klappad
  • Katten kan inte hoppa lika högt som förr

Hur ställs diagnosen på en katt med artros?

Har din katt artros? Om du märker att din katts leder blir sämre med tiden, eller om katten visar andra tecken på artros, bör du uppsöka en veterinär. De kan göra en grundlig undersökning av kattens ben och leder och ställa en diagnos. Veterinären kan även avgöra om din katt verkligen lider av artros eller någon annan ledsjukdom. Precis som många andra hälsoproblem, så kan det vara svårt att veta vad symptomen beror på, därför är det viktigt att försäkra sig om vad problemet är innan man vidtar åtgärder.

Ska man ge smärtstillande för katt med artros?

Det finns medicin som hjälper till att minska inflammation och smärta vid artros, men artros katt mediciner och smärtstillande medicin bör endast ges vid allvarliga fall eller om det rekommenderats av en veterinär. Däremot finns det flera sorters medel som är naturligt smärtstillande katten kan få hjälp av. Det finns även kosttillskott med ämnen som stödjer kattens ledhälsa inifrån eller som motverkar inflammationer. Dessa kan även användas för att förebygga att ledbesvär uppstår i första hand.

Hur behandlar man en katt med ledbesvär?

Det finns flera sorters behandlingar som kan motverka att ledbesvären blir värre samt hjälpa till att lindra smärta. Först bör du dock fastställa orsaken till ledbesvären. Om lederna till exempel skadats på grund av allmänt slitage kan du försöka få din katt att lugna ner sig och om det beror på övervikt så kan du börja ge din katt en lättare diet. Du kan även göra din katts vardag lite lättare genom små förändringar, som att flytta kattens bädd eller mat till en lägre plats, så att de inte behöver hoppa så mycket. Prova också att ge katten speciellt foder för lederna eller kosttillskott med ingredienser som stödjer ledhälsan, såsom Omega 3. Vitaminer och mineraler är bra för både kattens ben och leder och för deras allmänna hälsa.

Tillskott för kattens leder

Du kan ge katten ämnen som är bra för lederna genom att lägga till naturliga kosttillskott för ledhälsa. Det finns en mängd olika sorters kosttillskott på marknaden, i form av kapslar, tabletter, tuggtillskott och droppar. Dessa kosttillskott innehåller naturliga ingredienser som motverkar inflammation och stödjer ben och leder och kan ge ökad styrka och rörlighet. Här är några av de populäraste ingredienserna som ofta finns i kosttillskott för katter med ledbesvär:

Glukosamin & Kondroitin

Glukosamin & Kondroitin

Båda dessa fantastiska ämnen förekommer naturligt i kattens leder och spelar en stor roll i deras funktion. Nivåerna av glukosamin och kondroitin minskar långsamt i kroppen med åldern. Detta är anledningen till att det kan vara bra att ge dessa ämnen i form av tillskott, för att öka nivåerna speciellt hos äldre katter.

Fiskolja

Fiskolja

Fiskoljor är inte bara bra för din katts hud, päls och hjärta, de är också fantastiska för deras ben och leder! Detta beror på att de innehåller Omega 3. Denna fördelaktiga fettsyra vårdar lederna inifrån och stödjer även kattens allmänna välbefinnande. Omega 3 förekommer i alla fiskoljor, inklusive lax-, krill- och torskleverolja.

Gurkmeja

Gurkmeja

Gurkmeja innehåller ett speciellt ämne som kallas kurkumin, vilket ger örten dess magnifika färg och smak. Kurkumin är även utmärkt för behandling för en katt med artros, eftersom det kan hjälpa till att motverka inflammation och minska svullnad och stelhet, eftersom det är känt för att ha en naturlig antiinflammatorisk effekt. Detta gör gurkmeja och kurkumin till en populär ingrediens i kosttillskott mot ledproblem för både djur och människor.

Kollagen

Kollagen

Kollagen är en annan komponent som förekommer i lederna naturligt och har en stor betydelse för deras funktion. Precis som glukosamin och kondroitin, så minskar nivåerna av kollagen sakta med åldern. På grund av detta kan det vara av stor nytta att ge din katt kosttillskott som boostar kollagennivåerna. Kollagen är dessutom bra även för huden och musklerna!

Hur motverkar man artros hos katter?

Eftersom artros hos katter beror på att lederna redan har slitits så mycket att de inte längre kan repareras helt, är det bästa att förebygga att katten drabbas av ledbesvär redan innan problemen uppstår. Detta kan göras genom att se över kattens livsstil, till exempel genom att säkerställa att vikten hålls i kontroll och att de inte gör något som potentiellt kan skada lederna. En annan metod är att ge katten kosttillskott för lederna i förebyggande syfte. Tillskott som innehåller naturliga ingredienser, såsom de ovannämnda, kan hjälpa till att stödja kattens ledhälsa och ledfunktion livet ut och minska risken att drabbas av artros.

Slutsats gällande artros hos katter

Sammanfattningsvis är artros hos katter ett allvarligt besvär som måste åtgärdas, men det finns även mycket du kan göra för att förebygga besvären, innan du bestämmer dig för att ge din katt receptbelagda läkemedel eller starka smärtstillande för katten. Börja med att göra kattens mat och bädd lättåtkomliga om din katt har ledbesvär, så att katten inte behöver anstränga lederna i onödan. Försök sedan ändra kosten och inkludera livsmedel som kan stödja lederna och lägg även till kosttillskott för kattens leder vid behov. Artros hos katter kan vara ett permanent och obotligt besvär, men om du tar nödvändiga åtgärder, så stoppar det inte din katt från att leva ett lyckligt och uppfyllande liv!

Andra intressanta artiklar

Rekommenderade Produkter

Dela på