Välbefinnande

Varför äter hundar gräs

Du som hundägare kanske inte är helt säker på varför din hund börjar äta gräs - och frågar dig då om det är något som är bra eller om det kan vara dåligt?

Vi kan då göra dig lite lugnare och kan meddela att det är väldigt naturligt för hundar att äta gräs, och forskare har försökt finna en anledning till exakt varför de gör det. Dock är det tyvärr så att det inte finns någon studie som med 100% säkerhet kan säga exakt varför hundar äter gräs, men man har kommit fram till att det kan bero på allt från att hundarna tycker att det smakar gott, till att det kanske kan vara en underliggande sjukdom som kan vara anledningen.

Du kommer därför i denna artikel kunna läsa lite mer om vad det kan betyda när din hund äter gräs, samt vad man skulle kunna göra för att få ens hund att sluta med det.

Vad betyder det om min hund äter gräs?

Det kan bero på många olika anledningar till varför ens hund äter gräs. Det kan röra sig om allt ifrån att hunden är nyfiken, att det är en instinkt som dom har, att dom är uttråkade eller att dom tycker att det är gott, till att det skulle kunna vara ett tecken på något som kanske skulle kunna vara en underliggande sjukdom eller annat som dom kanske skulle önska att få hjälp med.

Det finns tyvärr ingen forskning som säger exakt vad anledningen är eller vad det hela skulle betyda, men några av dom främsta teorier forskare har fått fram är följande

Teori 1: Energi och att det smakar gott

Det är mycket som visar att ens hund äter gräs för att hunden tycker att det smakar gott och att de även får en lite extra boost av energi som de oftast kan få i sig när de skulle behöva det.

Teori 2: Ett naturligt kosttillskott

En annan populär teori är att gräset är ett naturligt kosttillskott för dem. Detta då gräs innehåller fiber, kalcium och protein. Detta gör att hundar kan äta gräs för att få i sig lite extra av något som de saknar eller om de känner att de skulle behöva något extra.

Teori 3: Det är bra för hundens tänder och matsystemet

Det finns även en annan teori om att hundar äter gräs för att det både kan hjälpa till med matsmältningen då hunden får i sig fibrer samt att hunden håller sina tänder rena och hälsosamma då de tuggar på något.

Vad betyder det om min hund äter mycket gräs?

Det finns som vi nämnt många olika anledningar till varför ens hund kan äta gräs och mycket av teorierna är självklart positiva då det oftast är instinkt eller andra bra hälsofördelar som kan vara anledningen till varför din hund äter gräset.

Men det vi inte gått igenom är självklart det som skulle kunna vara djupgående eller vad det skulle kunna betyda när din hund äter gräs. Om din hund nämligen äter mycket gräs konstant och spyr därefter, kan detta nämligen vara en djupare anledning som en sjukdom som skulle kunna vara anledningen till varför din hund skulle äta gräset. Om det därför är anledningen eller är vad som händer så skulle vi rekommendera att man kontaktar en veterinär för att undersöka om det skulle kunna vara magproblem eller någon annan sjukdom som skulle kunna vara anledningen till varför din hund äter gräs. Detta även om det i kombination med att din hund inte äter normalt, inte beter sig som den brukar eller dricker som den vanligtvis gör, kan därför vara en bra inblick i hur din hund egentligen mår.

Så om det visar sig att din hund endast äter gräset, men mår generellt bra så är det inget som är speciellt farligt, då ens hund i fråga inte ökar risken för några sjukdomar eller allergier som många kanske tror. Men så fort det på något annat vis skulle vara att din hund börjar spy eller bete sig onormalt medan den äter mycket gräs och detta mer regelbundet, bör du få lite mer rådfrågning av en veterinär.

Vad kan jag göra för att min hund ska sluta äta gräs?

Det finns ett par olika sätt att få ens hund att sluta äta gräs. Men det beror helt på anledningen bakom som gör att man bör kanske titta lite närmare på beteendet för att förstå lite mer om vad som kan behövas.

Då det nämligen skulle kunna vara allt från magproblem till att endast vara uttråkad så kan det finnas olika sätt att få hunden att sluta. Men då det generellt kan vara något som hunden äter för att ha det som ett kosttillskott skulle ett kosttillskott som Animigos Multivitaminer och Mineraler för hundar och katter vara ett helt perfekt kosttillskott, då den innehåller just många mineraler och vitaminer som ens hund skulle kanske känna att den saknar och då den får i sig dessa mineraler och vitaminer så kan den helt naturligt sluta att äta gräs.

Om ens hund däremot äter gräs på grund av att den kanske önskar att förbättra sitt mag system så skulle ett annat helt naturligt kosttillskott från Animigo, nämligen Probiotika för Hundar vara en underbar och smidig lösning. Detta då detta naturliga tillskott innehåller en hög halt goda mjölksyrabakterier som nämligen skulle kunna hjälpa till med hundens matsmältning och magproblem.

Gräs ätandet är däremot i hundens naturliga beteende vilket därför gör att om det är endast för uttråkan eller rent instinktivt så är det bästa helt vanliga träning som gäller om man inte önskar att ens hund ska äta gräs. Detta genom att ge hunden leksaker eller spendera tid med den, till att se till att hunden får tuggben för att rensa tänderna och hålla tänderna friska.

Andra intressanta artiklar