Vad kan katter äta?

Vad äter katter egentligen? Tycker du att det är oklart vilka livsmedel som är bra för katten och vilka som är dåliga? Du är inte ensam! Många kattägare är osäkra på vad katter kan äta och har en massa frågor. Kattens kost behöver inte begränsas till endast färdiglagat foder, eftersom det finns gott om andra livsmedel som de kan äta och njuta av. Det kan i själva verket vara mycket fördelaktigt att ge ditt husdjur en mängd olika livsmedel, eftersom de innehåller många näringsämnen och fördelar för deras allmänna hälsa. Kattens välmående grundas på en hälsosam och balanserad kost, därför har vi skapat en lista på dålig och bra mat för katter.

Vad äter katter?

Vad ska katten äta för att må bra, kanske du undrar. Det finns många olika livsmedel som katter älskar att äta och även några som de kanske inte gillar så mycket, men som är bra för deras hälsa! Att lägga till några av dessa livsmedel till din katts dagliga diet kan göra en stor skillnad för deras hälsa och ha många fördelar för hela kroppen. Men vad äter katter förutom kattmat?

Frukter och grönsaker

Kan katter äta majs? Kan katter äta banan? Även om frukter och grönsaker inte hör till kattens favoritmat eller är något de behöver äta ett överflöd av bör de ändå vara en del av din katts dagliga kost. Vi vet alla hur viktigt det är för människor att äta frukter och grönsaker, men visste du att detta även gäller för våra fyrbenta familjemedlemmar? De är fulla av fantastiska näringsämnen, inklusive vitaminer och mineraler, som har ett antal betydande fördelar för kattens kropp. De har även andra nyttiga ämnen, såsom protein för musklerna, fiber för matsmältningen och bra sockerarter som ger energi. Alla frukter och grönsaker är dock inte bra för katten, därför har vi sammanställt en lista på de nyttigaste. Nu behöver du bara hitta just din katts favoriter!

animigo-se-cant-eat-fruit-and-vegetables-info

Kött och fisk

Vad äter katter helst, om de själva får bestämma? Kött och fisk brukar oftast vara deras favoritmat. Katter är naturliga köttätare som vanligtvis gärna äter alla sorters kött och fisk. Det finns dock en del faktorer som du bör ha i åtanke. Ge inte din katt okokt kött eller rå fisk. Ge inte heller katten kött som är gammalt eller av dålig kvalitet. En allmän regel är att inte ge ditt husdjur något som du inte själv skulle äta. Se även till att det inte innehåller konserveringsmedel, smakämnen, salt eller kryddor, eftersom de kan orsaka besvär i kattens mage.

Så vad är bra mat för katter när det gäller kött? De populäraste alternativen är fjäderfä, som kyckling och kalkon eftersom de är magert kött med mindre fett, samt rött kött, som nötkött med höga halter av järn. Den bästa typen av fisk både för människor och katter är oljig fisk, såsom torsk, lax och makrill. De är nyttiga eftersom de innehåller rikligt av den fördelaktiga fettsyran omega 3, som innehåller både eikosapentaensyra (EPA) och dokosahexaensyra (DHA). De är fantastiska för din katts hälsa och välbefinnande, eftersom de sägs stödja många kroppsliga funktioner, inklusive kattens ben, leder, päls, hud, syn, hjärta och hjärna!

animigo-se-meat-fish-cats-can-eat-info

Andra livsmedel

Förutom frukt, grönsaker, kött och fisk finns det en hel del andra livsmedel som din katt tryggt kan äta. Många undrar om man kan ge katten människomat, så om du någonsin frågat dig själv ‘kan katter äta kokt ägg?’ eller ‘kan katter äta ris?’ så har vi svaret på dina frågor. Mat som kommer från naturliga källor är ofta nyttiga och kan ha fördelar för din katt, även om de inte har lika mycket vitaminer och mineraler som frukt och grönsaker eller lika mycket protein som fisk och kött. Dessa livsmedel kan vara utmärkta för att fylla ut kattens mat för att göra dem mätta, eller användas som en godbit när katten har varit extra duktig.

animigo-se-cats-can-eat-other-foods-info

Vad kan katter inte äta?

Katter och människor förbränner maten olika och därför kan en del livsmedel som människor äter vara giftig mat för katter. Det är viktigt att undvika att ge katten dessa livsmedel. Vad händer om en katt äter choklad eller vitlök, kanske du undrar. Kolla igenom listan nedan innan du ger ett livsmedel som kan vara farligt för katter att äta!

Följande livsmedel är farliga för katter eftersom de innehåller ämnen som kan vara giftiga för katten eller som kattens kropp inte kan förbränna ordentligt. Choklad är ett bra exempel. Alla sorters choklad, inklusive mörk-, vit- och mjölkchoklad, innehåller både teobromin och koffein. Katter kan inte metabolisera teobromin ordentligt, vilket kan leda till en chokladförgiftning och de kan inte heller hantera koffein på samma sätt som människor.

Om din katt har ätit något av följande livsmedel kan de få symptom som kräkning, diarré, svaghet, andningssvårigheter eller uttorkning. I värsta fall kan det även resultera i allvarligare konsekvenser såsom njursvikt, så det är väldigt viktigt att du känner till vad som är farligt för katter att äta och undviker att ge det till din katt!

animigo-se-cat-not-eat-info

Mat du bör vara försiktig med

Dessa livsmedel kan din katt äta små mängder av, men ge dem med försiktighet eftersom stora mängder kan vara skadligt för katten. Det finns även livsmedel som du bör vara försiktig med när du ger åt katten, till exempel ben. Din katt kanske gillar att gnaga på en benbit, men om den spricker och blir vass kan det vara farligt för katten. Då ska du ta bort den.

animigo-se-cat-foods-to-be-cautious-info

Översikt

Översikt

Nu när du läst igenom våra listor vet du vad som ska ingå i din katts dagliga diet, samt vilka livsmedel som du bör undvika. Många tror att katter inte får äta någon så kallad människomat överhuvudtaget, men det finns många livsmedel som kan vara bra för dem. Tänk dock på att inte ge katten processad eller kryddad mat. Katter äter naturligt kött, fisk och grönsaker eftersom de innehåller de näringsämnen deras kropp behöver. Dessa kan vara ett bra tillägg till färdiglagat foder.

Om du tycker att det är svårt att lägga till tillräckligt med vitaminer och mineraler i kattens kost kan du även ge dem kosttillskott, som multivitaminer för katter, för en extra boost. När du lärt dig vad katter kan och inte kan äta är det lättare att ge dem den kost de behöver för att hållas friska, glada och i toppform!

Dela på