Gratis frakt vid köp över 599 kr

Lever, Njure & Bukspottkörtel

Lever, njure och bukspottskörtel är alla tre väldigt viktiga organ som ansvarar för viktiga processer i din katts kropp. De hjälper till och gör så att din katt kan må som bäst inifrån och ut. Genom att hjälpa din katt ta hand som sina inre organ kan du boosta din katts hela välmående. Därför har vi tagit fram en serie olika produkter som alla verkar för att din katts lever, njure och bukspottskörtel ska fungera optimalt, så att din katt kan må optimalt. Vi står även redo att besvara alla de frågor som du kan tänkas ha gällande våra produkter, oavsett vilka dessa är.
Läs mer

Alla produkter i denna kategori

Inget resultat
Filtret som du har valt matchade inga av våra produkter. Var vänligen återställ det valda filter och ändra din sökning.

Vi kan tryggt säga att de flesta katter är ganska självständiga varelser och förutom när de ibland vill kela eller bli kliade bakom öronen, är den enda gången de verkligen behöver oss när vi matar dem. Men kan maten som vi ger dem orsaka oanade konsekvenser? Kattens kropp är, precis som människokroppen, beroende av en välfungerande lever, njurar och bukspottkörtel, eller pankreas som den även kallas, och kan därför även drabbas samma problem med dessa väsentliga organ. Bukspottkörtelinflammation eller pankreatit hos katter, så väl som njur- och leversjukdomar, är alla sjukdomar din katt kan råka ut för.

Det är viktigt att skydda dessa tre organ för att din katt ska vara frisk, lycklig och få ut det bästa av livet. Att ge din katt stöd för levern, njurarna och bukspottkörteln i form av en noggrant utvald diet och regelbunden motion kan vara en livsviktig förebyggande åtgärd för att bekämpa bukspottkörtelinflammation, leversjukdomar och njursjukdomar hos katter.

Vad gör min katts lever?

Levern har en viktig roll i matsmältningssystemet i din katts kropp. Det räcker inte alltid med att du gör ditt bästa för att säkerställa att din katt endast äter den mat som du bjuder på. Därför finns levern till hands för att filtrera bort de dåliga ämnen som katten har förtärt och skicka det till njurarna, som avlägsnar dem från kroppen så att ingen skada uppstår. Du kan föreställa dig kattens lever som en dörrvakt till en hälsoklubb som endast låter rätt näring komma in. Att hantera alla oönskade toxiner kan dock skada levern och hämma dess naturliga funktion, vilket i sin tur kan leda till leversjukdomar hos katter.

Vad är orsaken till och symtomen på leversjukdomar hos katter?

Orsaken till att katter drabbas av leversjukdomar är ganska simpel, det är beror på giftiga ämnen som samlas i levern, ofta på grund av en ohälsosam livsstil. Du kanske associerar leverproblem med människor som konsumerar för mycket alkohol, men din katt kan få samma besvär från att konsumera för mycket processade livsmedel. De giftiga kemikalierna samlas i levern tills den inte längre kan hantera dem och istället för att regenerera det drabbade området, uppstår fläckar av livlös ärrvävnad. Symtom som du bör se efter hos din katt är brist på aptit, kraftigt dreglande, plötslig förändring i beteende, gulsot (gula ögon och tandkött) samt kräkningar och diarré.

Vad gör min katts njurar?

Njurarna är det andra organet i det viktiga rengöringssystemet i kattens kropp, där även levern och pankreas ingår. Njurarna finns på var sida av kroppen och hjälper till att rena blodet från oönskade mineraler och toxiner, precis som levern. De filtrerar blodet som passerar genom dem, separerar oönskade partiklar från kattens blod och skickar dem till urinblåsan där de avlägsnas från kroppen som urin. Denna process kallas njurarnas reningsfunktion och är viktig för att hålla giftiga ämnen borta från kattens blodomlopp, så att de inte skadar resten av kroppen.

Vad är orsaken till och symptomen på njursjukdomar hos katter?

Det kan finnas flera orsaker till varför njursjukdomar uppstår hos katter, men de beror ofta på oönskade tunga toxiner som har samlats i kroppen. Detta kan vara resultatet av en kost med för mycket socker och processade livsmedel, eller en allmänt otillfredsställande diet och kan leda till inflammation i njurarna som hämmar rengöringen av blodet. Eftersom njurarnas jobb är att rengöra blodet och producera urin, är det vanligaste symptomen hos en njursjuk katt ökad urinering och överdriven törst. Kräkningar, brist på aptit och viktminskning är andra tecken som kan uppkomma då de skadliga slaggprodukterna inte avlägsnas från kattens kropp. Vid njursvikt hos katter är det viktigt att ge katten mat som är skonsamt för njurarna.

Vad gör kattens bukspottkörtel?

Det sista organet i fråga, som har en väsentlig funktion för din katts dagliga liv är bukspottkörteln. Detta är ett litet organ med en viktig uppgift; att reglera sockeromsättningen i kroppen, eftersom den producerar och frisätter insulin i blodomloppet, där det omvandlas till energi eller lagras som fett. Det har även en viktig roll i din katts matsmältning. Bukspottkörteln producerar inte bara insulin för att hjälpa till att kontrollera din katts sockernivåer, den utsöndrar även en mängd enzymer som är nödvändiga för hela matsmältningssystemet och hjälper till att bryta ner maten och maximera din katts näringsupptag. Vissa faktorer, särskilt uppbyggnaden av toxiner, kan orsaka bukspottkörtelinflammation hos katter, en inflammation som kan ha otäcka konsekvenser.

Vad är orsaken till och symptomen på bukspottkörtelinflammation hos katter?

Orsaken till att en katt drabbas av bukspottkörtelinflammation kan variera och en del infektioner verkar uppträda spontant, men oftast beror det på ansamlingen av toxiner som katten har förtärt. På grund av detta kan processad mat och en otillfredsställande diet kan vara farlig för din katt. Vad som händer när man drabbas av bukspottkörtelinflammation är ganska otäckt; de matsmältningsenzymer som frigörs från bukspottkörteln och vanligtvis är inaktiva tills de nått sin destination aktiveras för tidigt, vilket betyder att bukspottkörteln börjar smälta sig själv. Detta kan jämföras med vattenballong som exploderar i din hand innan du hunnit kasta den, men med mycket större konsekvenser för din katts välmående. För att undvika denna typ av infektionsrisk bör du försäkra dig om att din katt har en aktiv och hälsosam livsstil som stödjer bukspottkörtelns hälsa.

Hur kan man förebygga besvär i levern, njurarna och bukspottkörteln?

Det finns några förebyggande åtgärder som kan hjälpa dig att motverka att din katt drabbas av besvär i något av dessa tre livsviktiga organ. Den främsta orsaken till att katter får problem med levern, njurarna eller bukspottkörteln är att de har fått i sig giftiga kemikalier som har samlats i kroppen, ofta från maten som de har ätit. Därför är det viktigt att du ger din katt en balanserad och hälsosam kost som är rik på antioxidanter som hjälper till att att bibehålla det naturliga immunförsvaret. En balanserad kost utgör en stabil grund för en livsstil som stödjer kattens lever, njurar och bukspottkörtel. Utöver detta behöver din katt även regelbunden motion för att boosta immunförsvaret och skydda kroppen mot infektioner och sjukdomar. Genom att hålla din katt aktiv förebygger du inte bara sjukdomar, utan bibehåller även deras allmänna välmående.

Tillskott för kattens lever, njurar och bukspottkörtel

Ett annat bra sätt att förbättra din katts välmående är att lägga till ett kosttillskott till deras diet för att höja deras allmänna näringsintag. Det finns speciell kattmat till njursjuka katter samt katter med leverproblem. Specialdieter och akut behandling av bukspottkörtel hos katter kan dock undvikas helt genom att hålla kroppen allmänt frisk och förebygga risken för att bukspottkörtel-, njur- eller leverkomplikationer uppstår i första hand. Det finns även speciella lever- och njurtillskott för katter, som består av ingredienser som är kända för att vara fördelaktiga för funktionen av dessa organ. Den grundläggande idén för att hålla våra husdjur friska är dock att vi ser dem som familjemedlemmar och behandlar dem med samma omtanke som vi behandlar människor runt omkring oss. Detta innebär att de förtjänar att njuta av en livsstil med en balanserad kost, mycket motion och nödvändiga tillskott för att drastiskt minska risken för skador på dessa tre organ.

* Resultaten från våra produkter kan variera beroende på användaren. Läs mer här.