• Kvalitetsförsäkrad

    100% Pengarna-Tillbaka-Garanti

  • Fri frakt på beställningar över

    499kr

  • Låga Priser

    Hitta billigare och få tillbaka mellanskillnaden

 Hormoner & Avel

Hormoner & Avel

Uppför sig din hund konstigt eller har du lagt märke till förändringar i beteendet? Detta kan vara frustrerande för oss husdjursägare, eftersom vi inte kan läsa tankar och inte alltid förstår vad som pågår med våra fyrbenta vänner. Beteendeförändringar behöver dock inte bero på något allvarligt, så du behöver inte nödvändigtvis rusa till veterinären, utan de kan helt enkelt bero på helt naturliga ändringar i hundens hormoner vilket kan leda till små ändringar i deras sätt.

Hundens reproduktionssystem kan mycket väl vara boven, och beteendet kan bero på hundens biologiska reproduktionscykel. Av den anledningen kan det vara viktigt att ha en förståelse för hur hundens reproduktionssystem och hormoner fungerar, för att undvika missuppfattningar och dyra räkningar från veterinärbesök, om de inte är nödvändigt.

Hur fungerar hundens hormoner?

Hormoner är lyckligtvis det samma hos hundar som de är hos människor, vilket betyder att det inte är så svårt för oss att förstå hur de fungerar. Hormoner är i huvudsak de specifika kemikalier som styr mer eller mindre varje process och beteendemässigt val i kroppen. Du har säkert hört talas om till exempel adrenalin? Adrenalin är ett viktigt hormon. Dessa speciella kemikalier frisätts från olika ställen i hundens kropp, och de fungerar som ett naturligt stimuli som utlöser vissa beteendemässiga reaktioner. Det mest märkbara exemplet på detta är hundens reproduktion, som främst handlar din hunds löpcykeln, vilket är ett direkt resultat av hormoner. Hormoner finns helt naturligt i kroppen och är inget som man behöver oroa sig över.

Var utsöndras hundens hormoner?

Kort sagt, överallt! Hormoner frisätts vanligen av organ som är relaterade till det område som drabbas mest av deras funktion. Till exempel påverkas reproduktionscykeln av drastiska förändringar i hundens reproduktionssystem. I detta fall frisätts hormonerna av reproduktionsorganen. Andra hormoner utsöndras från exempelvis bukspottkörteln, som är en viktig plats för hormoner relaterade till matsmältning, hypotalamus (i hjärnan) för de som inverkar på kognitiv funktion och även från sköldkörteln. Sköldkörteln är av särskild betydelse för husdjur eftersom det inte är ovanligt att hundar och katter får problem med den här delen av kroppen, vilket även kan leda till en hormonell obalans hos hundar.

Vad händer i hundens reproduktionssystem?

Hundens reproduktionscykel är påfallande lik människans, och hundens hormoner spelar en central roll. Ett speciellt reproduktionshormon som kallas FSH, frisläpps i tikens hjärna, vilket gör så att äggen börjar mogna i äggstockarna. Detta leder till en kedjereaktion där hjärnan sedan släpper ett hormon som kallas LH. Denna viktiga reaktion gör så att äggen släpps ut och flyttas till ett område där de kan befruktas. När detta händer, kan din hund uppleva en del beteendemässiga förändringar som beror på att de instinktivt vill att äggen ska befruktas och resultera i en hop med valpar! Även hanhundars beteende kan ändras när de känner på sig denna förändring hos tikarna.

Hur lång är hundens reproduktionscykel?

Hundar har lyckligtvis inte en 28 dagars menscykel som människor, utan en tik löper normalt två gånger per år. Löpcykeln kan dock variera beroende på ras, samt vara olika från hund till hund. Hur länge det varar varierar också, men brukar vanligtvis pågå i några veckor. Om äggen inte befruktas, utan avlägsnas, är det inte ovanligt att hunden kan verka lite nedstämd efteråt, men de är inte ledsna, det är bara deras kropp som reagerar på en snabb och stor förändring av hormonerna då LH upphör att produceras.

Hur kan jag påverka hundens hormoner?

Om dina hund verkar ur balans eller har humörsvängningar finns det vissa metoder för husdjursägare att underlätta detta naturliga fenomen. Till exempel hormonterapi för hundar och hormontillskott för hundar är några alternativ som du kan utforska. Det kan dock vara förvirrande och verka jobbigt att välja rätt alternativ. Här är några av de populäraste och vanligaste alternativen du kan utforska:

Kastrering

Kastrering är processen då tikens äggstockar eller hanhundens testiklar tas bort kirurgiskt under bedövning för att inte orsaka smärta. Det är en permanent lösning på specifika beteendemässiga problem hos hundar och återhämtningen är oerhört snabb. När den plats som hormonerna släpps till avlägsnas så uppkommer inte deras effekter, detta kan liknas vid om man tar bort glödlampan från en elektrisk krets.

Det rastlösa beteendet hos tikar brukar försvinna helt efter kastrering. För hanhundar leder processen vanligtvis till minskad aggressivitet och revirmarkering samt att de skäller mindre på andra hundar. Det är dock viktigt att du noggrant överväger innan du väljer att operera din hund, eftersom du bokstavligen fifflar med hundens hormoner. Detta gäller också hormoner som kan har andra funktioner, så det är viktigt att du ger din hund en balanserad kost och möjligen även ett tillskott, för att komplettera deras interna funktioner.

Låta hunden få valpar

Om du inte har något emot att ha små valpar som tassar omkring i ditt hus, så kan det enklaste alternativet vara att tillåta parning av hunden, om du har en tik. Men du bör återigen tänka på att skyddsåtgärder behövs även när din tik är dräktig. En balanserad diet och tillräcklig motion är viktigt för att upprätthålla din hunds hälsa under dräktigheten. Det finns även diverse tillskott för hundar som kan vara till stor hjälp för att stödja din fyrbenta vän och bidra till en lycklig och frisk dräktighet.

Ge din hund en balanserad diet

Hundens hormoner kräver som alla andra naturliga komponenter i kroppen näring och underhåll. En av de främsta orsakerna till att hundar behöver fett i sin diet är att kroppen använder det för att skapa väsentliga hormoner för olika inre funktioner. Det betyder inte att du ska ge din hund en smörklump varje morgon, men du bör hålla ett öga på vad din hund äter, läsa igenom innehållsförteckningen och fundera på hur du kan optimera din hunds näringsintag.

Hormontillskott för hundar

Det kan även vara av stor nytta att komplettera din hunds diet med ett tillskott för hundar. Kosttillskott fungerar utmärkt för att komplettera din hunds diet och motionsrutin samt förebygger och motverkar risken för hormonell obalans hos hundar.

Är din hund dräktig? Det finns även gott om kosttillskott som kan hjälpa till att skydda och stödja en dräktig tik. Du behöver inte vara orolig för naturliga förändringar som sker i din hunds kropp, men du bör vara medveten om de verktyg som du kan använda och de alternativ som finns för att du ska kunna ge din hund ett friskt och lyckligt liv både inifrån och ut. Det är också viktigt att försöka prioritera naturliga tillskott över kemiska ämnen. Tillskott gjorda på naturliga ingredienser har en högre koncentration av naturligt aktiva ämnen och är mindre benägna att innehålla potentiellt skadliga kemikalier och tillsatsämnen.