Gratis frakt vid köp över 599 kr

Hjärnhälsa

Precis som du tar hand om din mentala hälsa, kan du hjälpa till och ta hand om din hunds mentala hälsa. Grunden till en god mental hälsa är faktiskt hjärnhälsa, att ta hand om hjärnan och se till att din hund får i sig alla viktiga näringsämnen som är nödvändiga för att hjärnan, med alla synapser och viktiga processer, fungerar optimalt. Här har vi samlat alla våra produkter som vi har tagit fram särskilt för att boosta din hunds hjärnhälsa så att den orkar leka, lära sig nya tricks och ta in sin omvärld. Vi står även redo att besvara alla de frågeställningar som du kan tänkas ha gällande våra produkter!
Läs mer

Alla produkter i denna kategori

Det är ingen hemlighet att hjärnan är en av den mest komplexa strukturen som vi känner till. Forskare är eniga om att vi vet mer om universumet utanför vår planet än vad vi vet om hjärnans under. Det samma gäller för hundens hjärna, kontrollcentret för våra lojala fyrbenta vänner, som har gjort dem till kärleksfulla följeslagare som har varit vid våra sidor i över ett årtusende. Men vad tänker min hund på? Vad känner min hund? Och hur smart är min hund?

Precis som med människor är det omöjligt att tyda exakt vad våra hundar tänker, men vi kan ändå vidta nödvändiga åtgärder för att säkerställa att våra hundars hjärnor är friska, för att minska sannolikheten för hjärnsjukdomar hos hundar och dessutom ge dem lite hjärngympa.

Hur stor är hundens hjärna och hur fungerar den?

Hundens hjärna är påfallande lik den mänskliga hjärnan när det gäller dess sammansättning, men en hel del mindre. Du kan föreställa dig hundens hjärna som en stor orkester, där varje sektion utför en specifik uppgift som är avgörande för en kroppslig funktion. Det gäller både de väsentliga funktionerna som att andas, röra på sig, och hålla igång hjärtat och blodcirkulationen samt de mer komplicerade uppgifterna som problemlösning eller förståelse och att producera känslor. Alla dessa uppgifter utförs av olika delar av hjärnan, och proportionen av varje sektion i relation till hjärnans storlek är otroligt lika hos hundar och människor. Den största skillnaden är att hundens hjärna har en mycket större del som ägnas åt att analysera lukter, vilket förklarar varför de till skillnad från mänskliga detektiver, nosar rätt på ledtrådar med nosen i marken.

Hur smart är din hund?

Hundens hjärna har studerats i stor utsträckning för att tyda hur intelligenta våra husdjur är, och det visar sig att de är ett ganska smart gäng. För ett djur som vanligtvis är en bråkdel av vår storlek, sägs den genomsnittliga hunden ha samma mentala förmåga som ett barn mellan 3 och 5 år. En förklaring till varför vi har ett så bra förhållande med dem kan vara att vi har fått mycket hjälp av deras mentala förmåga. De kan valla får, leda blinda, spåra brottslingar och uppfatta våra känslor. Detta fenomen sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden. När vi människor började civilisera oss, förstod hundarna att genom att hjälpa människorna och ge oss empati, så kunde människorna i sin tur ge hundarna skydd, mat och kamratskap och vår fantastiska vänskap har blomstrat sedan dess. Det finns även antydningar på att vår utveckling som art fick mycket hjälp av samspelet med hundar. Därför är det viktigt att vi vårdar våra hundars hjärnor som om de vore våra egna.

Hundar och deras känslor

Det är redan fastställt att hundar är intelligenta varelser, men hur fungerar deras känslor? Det kan vara mycket svårt att förstå exakt vad våra hundar känner (på grund av språkbarriären), men de visar en hel del med sitt kroppsspråk. De kan uttrycka känslor av iver, svartsjuka, oro, sorg och mycket mer. Det är därför viktigt att förstå att hundar är precis som människor och förtjänar att behandlas med omsorg och medkänsla så att de inte blir olyckliga. De har dessutom en otrolig förmåga att läsa känslor eftersom hundens hjärna kan reagera på stimuli och omedelbart upptäcka om någon är en vän eller fiende, och de kan uppleva empati och förstå när en människa behöver tröst.

Hjärnsjukdomar hos hundar

Hundens hjärna är tyvärr, på grund av de känslomässiga egenskaperna som den har i likhet med människans hjärna, lika utsatt för att utveckla problem som ångest, ensamhet och till och med depression. Den ovannämnda språkbarriären kan göra detta problematiskt eftersom dessa besvär kan vara svåra att upptäcka för oss hundägare. Men oroa dig inte, det finns förebyggande åtgärder som vi kan ta oss till för att våra lojala vänner ska vara friska, glada och ha ett hälsosamt sinne. En deprimerad hund kan behöva mer fysisk och mental stimulans men det kan även vara bra att besöka en veterinär för råd om din hund verkar nere. Som tidigare nämnt, är det viktigt att behandla våra hundar med omsorg och medkänsla, att vårda dem och ta hand om dem samtidigt som vi ger dem samma kärleksfulla kamratskap som de ger oss.

Denna vård är inte bara känslomässig, hundens hjärna fungerar som ett kontrollcenter för hundens kropps och utan krav från hundkroppen får inte den livsviktiga hjärnan den stimulans som den behöver. Precis som med samarbetet i ett idrottslag drar hundens hjärna och kropp nytta av att träna tillsammans. Därför är det är viktigt att ge hunden mycket motion och frisk luft. Det finns dessutom kompletterande åtgärder som du kan vidta för att ta hand om din hunds hjärna ytterligare och ge den möjligheten att uppnå sin fulla potential och funktionalitet. Hundens hjärna är ett myller av olika funktioner och användningsområden, och du kan stödja vitaliteten hos var och en av dem genom specifika tillskott som är anpassade för de olika behoven.

Hjärngympa för hundar

Precis som när kroppen och musklerna blir starkare, större och mer kraftfulla av träning så stimuleras hjärnan av övningar och hundträning. Genom att ge din hund uppgifter som kräver lite eftertanke hjälper du dem att aktivt bilda en djupare förståelse för världen omkring dem och deras roll i den. Detta gör dem inte bara till mer hjälp när du har tappat fjärrkontrollen till TV:n eller vill att de för dina tofflor åt dig, det kan även hjälpa till att motverka hjärnsjukdomar i allmänhet hos din hund. Hjärnan är som en kognitiv cykel och om den inte blir använd, så står den i garaget och börjar gradvis rosta. Därför är aktivering av hundens hjärna viktigt för att upprätthålla deras allmänna välmående.

Det samma gäller för tillskott, vi ger ofta specifika tillskott till barn för att stödja deras kognitiva utveckling, varför inte göra det samma för våra hundar, vars hjärna utvecklas på ett liknande sätt? Hjärntillskott för din hund kan hjälpa deras kognitiva utveckling och vara ett viktigt inslag för att skapa ett friskt och lyckligt liv för din hund.

För husdjursägare är det alltid av stor vikt att ta reda på varifrån kosttillskotten kommer, innan du ger dem till dina fyrbenta vänner. Det är alltid bäst att kontrollera ingredienserna först, så att du inte får ett tillägg som orsakar mer skada än nytta. Du kommer även att upptäcka att det är bäst att ge din hund tillskott som är gjorda på naturliga ingredienser. Detta innebär att de inte har några tillsatsämnen eller oönskade biverkningar, och därför är det bästa för hundens hjärnhälsa.

* Resultaten från våra produkter kan variera beroende på användaren. Läs mer här.