Gratis frakt vid köp över 599 kr

Hjärnhälsa

Precis som du tar hand om din mentala hälsa, kan du hjälpa till och ta hand om din katts mentala hälsa. Grunden till en god mental hälsa är faktiskt hjärnhälsa, att ta hand om hjärnan och se till att din katt får i sig alla viktiga näringsämnen som är nödvändiga för att hjärnan, med alla synapser och viktiga processer, fungerar optimalt. Här har vi samlat alla våra produkter som vi har tagit fram särskilt för att boosta din katt hjärnhälsa så att den orkar leka, överlista möss och andra bytesdjur och ta in sin omvärld. Upptäck våra naturligt baserade och kvalitetssäkrade produkter idag, vi garanterar att du inte kommer att ångra dig!
Läs mer

Alla produkter i denna kategori

Trots att hjärnan är väldigt komplex och har tydliga skillnader hos de många olika arterna på vår planet, så verkar det finnas en gemensam nämnare. Den är att hjärnan försämras med tiden och reagerar på effekterna av ålder och livslängd. Dessa effekter är något som vi allmänt associerar med äldre personer, men detsamma gäller även för våra husdjur, och i synnerhet för kattens hjärna.

Kattens hjärnstorlek är en bråkdel av människan hjärna, men den är anmärkningsvärt lika i hur den fungerar och reagerar på stimuli, såväl som i hur miljöfaktorer påverkar hjärnans utveckling under en livstid. I synnerhet vanliga hjärnskador hos katter som vanligtvis uppträder med ålder visar ett förvånansvärt liknande mönster till den mänskliga hjärnan.

Kattens hjärnfunktion

Hjärnan uppfyller en otrolig mängd funktioner för kattens kropp, i likhet med alla däggdjur. Från livsviktiga funktioner, som att kontrollera cirkulations- och matsmältningssystemet och att leta efter och hitta mat, till mer komplexa funktioner, som att kontrollera känslor, programmera snabba reflexer och hantera förhållanden med människor och andra katter. Det är därför viktigt att kattens hjärna får tillräckligt med vård och näring för att säkerställa att din katt kan njuta av ett friskt och lyckligt liv.

Hjärnskador hos katter

Kognitiv Dysfunktion Syndrom eller CDS (Cognitive dysfunction syndrome) är väldigt vanligt hos åldrande katter. I modern tid med utvecklad teknik, hälsovård och medicin är det inte ovanligt att en människa lever över 90 år, eller till och med 100! Detta moderna fenomen gäller även för katter, eftersom de ofta kan leva i över 15 år, vilket motsvarar 85 års ålder i människoår. Denna otroligt långa livslängd hos katter är fantastisk, men den kommer med dolda konsekvenser, och CDS är en av de mest märkbara. Tillståndet har likheter till Alzheimers sjukdom hos människor och kan kasta en skugga av tvivel över de sista ljuva åren av din katts liv.

Hur upptäcker jag hjärnskador hos katter?

Som tidigare nämnt så följer speciellt CDS ett liknande mönster som Alzheimer hos människor. Om du märker att din katt är mindre tillgiven än tidigare, har problem med att navigera sig i huset, har en lägre aptit eller jamar oftare och under natten kan det tyda på att de har drabbats. Ett sorgligt faktum när kattens hjärnans försämras är att symptomen avlöser varandra. Likt den mänskliga hjärnan, så kan en brist på interaktion med andra katter och människor leda till en försämring av kattens hjärna och tyvärr är brist på interaktion ett av de vanligaste symptomen på CDS, vilket leder till ytterligare försämring.

Hur kan jag bota hjärnskador hos katter

Tyvärr så är skadorna i stort sett bestående, i likhet med Alzheimer hos människor. Det finns dock medicinsk hjälp som kan hjälpa till att sakta ner försämringen av din katts hjärna, och i en del fall till och med visa tecken på återhämtning, men det finns vanligtvis ingen garanti för att symtomen inte kommer tillbaka senare. Man måste också tänka på att behandlingsprocessen kan vara stressande för katten, som blir mer känsliga med åldern. Kampen för att stoppa problem som CDS bör alltså påbörjas långt innan katten börjar uppleva symtom.

Förebyggande åtgärder för kattens hjärnhälsa

Det finns en hel del olika metoder som kan hjälpa dig och din katt att säkerställa att deras hjärna är i bästa möjliga skick för att avvärja problemen som uppstår med åldern. Att använda hjärnan aktivt hjälper till att hålla den i skick. För det första kan hjärnan, precis som musklerna i kroppen, dra stor nytta av regelbunden motion. Att hålla din katt fysiskt aktiv är en bra början, eftersom rörelse är en av hjärnans huvudfunktioner, men du bör även försöka hålla din katt psykiskt aktiv. Aktivera din katt genom att lämna deras mat på olika ställen, byt plats ibland eller prova att gömma maten. Detta bidrar till en daglig aktivitet för att hitta maten och kräver att din katt använder sin kognition för att söka fram den och nyttjar sina naturliga färdigheter för att nå den. Det finns även aktivitetsleksaker med uppgifter att lösa, som utmanar din katts mentala förmåga och stimulerar hjärnan.

Du kan även ge din lurviga vän en kompis, genom att introducera en annan mindre katt i familjen. Katter trivs i allmänhet för sig själva, men när de blir äldre kan det vara bra att ha en yngre katt att leka och utforska tillsammans med, vilket har fördelar för bådas kognition. En yngre, mer energisk kompanjon kan ha en uppiggande effekt på en deprimerad katt eller en äldre katt och hjälpa till att vrida tillbaka den kognitiva klockan och förhindra eventuella hjärnsjukdomar hos din katt.

Rätt kattmat är också avgörande för att din katt ska få tillräckligt med näring och därmed en bra mental och fysisk hälsa. En balanserad diet som är rik på antioxidanter ger en bra grund för att maximera din lurviga väns näringsintag och stödja både hjärnans funktion och anknutna kroppsfunktioner.

Utöver detta kan även noggrant utvalda kosttillskott gynna din katt. En balanserad diet med mångsidiga makronäringsämnen är en bra början, men för att bromsa åldrandet kräver mer än så. Kattens hjärna består, i likhet med den mänskliga hjärnan, av en mängd olika regioner som alla har individuella ändamål. Därför finns det även skilda tillskott som är utformade för att tillgodose behoven hos varje enskild region. En skräddarsydd blandning av kosttillskott tillsammans med en balanserad kost, social interaktion och motion hjälper till att maximera de mentala funktionerna och underhållet av kattens hjärna.

Det är också ett faktum att de bästa tillskotten vanligtvis är gjorda av naturliga ingredienser. Din katts hjärna är livsviktig och för att hålla den frisk är det viktigt för dig som husdjursägare att undvika fel sorts tillskott. Du kan göra detta genom att noggrant kontrollera ingredienserna och avstå från tillskott som har en högre koncentration av tillsatsämnen, konserveringsmedel och andra ingredienser som inte generellt är förknippade med hälsan. De aktiva ingredienserna är mer kraftfulla i naturligt framställda tillskott och de innehåller oönskade kemikalier, vilket gör dem mer lämpade för att skydda din katts hjärnhälsa.

* Resultaten från våra produkter kan variera beroende på användaren. Läs mer här.