Gratis frakt vid köp över 599 kr

Allergier

Visste du att, precis som oss människor, kan katters drabbas av allergier? Vanligast är allergier mot damm, kvalster och olika födoämnen. Och precis som för oss, kan allergisymtomen var väldigt jobbiga för katten. De kan drabbas av klåda, utslag och snuva. Men det finns mycket du kan göra för att hjälpa din katt med sina allergier. Till exempel så kan du prova våra produkter som vi har tagit fram för att hjälpa din katt hantera symtomen från sina allergier. Vi står även redo att besvara alla de frågeställningar som du kan tänkas ha gälande våra olika produkter. Tvekan inte att komma i kontakt med oss.
Läs mer

Alla produkter i denna kategori

Inget resultat
Filtret som du har valt matchade inga av våra produkter. Var vänligen återställ det valda filter och ändra din sökning.

Allergi hos katter

När man talar om kattallergi tänker vi oftast bara på människor som är allergiska mot katter, men visste du att även katter kan vara allergiska? Allergier och intoleranser kan vara mycket vanliga hos katter och kan bero på allt från loppbett till vete. Precis som hos människor är vissa lättare att upptäcka än andra, så lär dig att känna igen symtomen och hur man hanterar eventuella allergier hos katter om du misstänker att din katt har drabbats.

Vad orsakar allergi hos katter?

När en katt är allergisk betyder det att deras immunförsvar är känsligt för något ämne. När deras kropp kommer i kontakt med allergenet, ser den det som en angripande främmande substans som den behöver försvara sig mot och försöka bli av med. En hostande och nysande katt kan alltså lida av allergisymtom. Även ämnen som du tycker verkar säkra och ofarliga, kan orsaka en reaktion specifikt hos din katt.

Allergisymtom hos katter

Hur kan du avgöra om din katt är allergisk mot någonting? Dessa är några av de vanligaste symtomen att hålla ett öga på:

 • Nysningar
 • Hosta
 • Andningssvårigheter
 • Svullnad
 • Katten undviker vissa livsmedel
 • Avvikande snarkning
 • Irriterad och röd hud
 • Klåda
 • Skorpbildning
 • Kala fläckar
 • Rinnande nos
 • Rinnande ögon
 • Kräkning
 • Diarré
 • Katten gnager på tassarna
 • Frenetiskt slickande

Hur man identifierar allergi hos katter

Om din katt börjar uppvisa symtom på allergi så bör du först ta en närmare titt efter orsaken till problemet, kanske det beror på något som de precis har ätit eller kommit i kontakt med? Om det inte finns någon självklar orsak till deras reaktion, så kan du behöva uppsöka en veterinär om symtomen är allvarliga. De kan hjälpa dig att avgöra om din katt lider av allergi eller något annat hälsoproblem. När du väl är säker på att besvären orsakas av ett allergen, så behöver du reda ut vad det är som ger upphov till allergi. Det kan kräva både tid och tålamod i vissa fall och man behöver ofta följa en noggrann eliminerings process för att fastställa orsaken till reaktionen.

Olika typer av allergi hos katter

Allergier hos katter kan allmänt delas upp i tre olika grupper - hud-, mat- och miljöallergi. Dessa beror på ett antal olika allergener, men har för övrigt liknande symtom och lösningar för allergi hos katter.

Hudallergi hos katter

Hudallergi är den vanligaste typen av allergier som drabbar katter och det orsakas oftast av loppor. Allergi mot loppsaliva kallas även loppallergi-dermatit och kan ge besvär efter bara ett loppbett. Denna typ av hudallergi hos katter är dock lätt att upptäcka, eftersom man kan se både lopporna på huden samt irritationen som de förorsakar. Användning av vissa rengöringsmedel i huset eller schampon kan också leda till allergiska utslag hos katter, på grund av specifika ingredienser i produkterna. Andra symtom på en hudallergier hos katter är klåda, rodnad, inflammation, kala fläckar och skorpbildning.

Foderallergi hos katter

Precis som oss människor kan även katter vara allergiska mot vissa livsmedel. Detta är dock den mest sällsynta allergenen och endast 10-15% av alla allergiska reaktioner hos katter beror på mat. Orsaken till matallergi varierar från katt till katt men det finns några typiska allergener. Till dessa hör spannmål, som vete samt fisk, kött och mejeriprodukter. Matallergi hos katter orsakar ofta diarré och kräkningar och ibland svullnad i ansiktet. Dessa är också ofta svåra att diagnostisera av en veterinär, speciellt om man försöker identifiera en specifik ingrediens i kattmaten.

Miljöallergi hos katter

Något vi ofta inte tänker på är att även katter kan vara allergiska mot exempelvis pollen. Miljöallergener som mögel och damm är lika jobbiga för katter som för människor. Man kan undvika en del av dem, som mögel, genom att städa och hålla rent i huset och omgivningen där katten vistas. Andra, som pollen, kan däremot inte undvikas helt eftersom de är säsongsbetonade och återkommer varje år. En katt som nyser eller en katt som hostar kan kan lida av en miljöallergi. Miljöallergier kan orsaka irritationer som liknar en hudallergi men kan även leda till luftvägsbesvär som andningssvårigheter.

Hur kan man minska allergier hos katter?

Det finns inte något direkt botemedel för allergier hos katter, men det finns saker du kan göra för att minska besvären. Det bästa är att undvika exponering för allergenet. Du kan göra detta genom att undvika vissa ingredienser, byta kattmat, hålla huset rent eller regelbundet kontrollera om din katt har loppor. För allergener som inte kan undvikas finns det andra hjälpmedel, som speciell allergimedicin för katter som man kan prova efter ett besök hos veterinären. När det gäller mediciner för din katt ska du alltid rådfråga en veterinär först, innan du provar något nytt.

Om du inte vill gå direkt till veterinären så finns det även många naturliga allergibehandlingar för katter som du kan prova först. Dessa hjälper till att stoppa allergi hos katter genom att bygga upp immunförsvaret, så att de kan bekämpa det främmande ämnet bättre från insidan. Du kan vanligtvis hitta hjälpmedel i form av kosttillskott, men se till att välja endast de som är tillverkade av högkvalitativa naturliga ingredienser. Tillskott som innehåller ingredienser som pumpafrön, echinacea och glukosamin är ofta att föredra.

Om din katt besväras av en yttre allergen så finns det naturliga behandlingar för hudallergi hos katter som du kan göra hemma. Kokosolja sägs vara bra för din katts hud och päls, och är ofta till stor hjälp mot rodnad, irritation och klåda hos katter. Den botar inte allergin helt men kan definitivt minska symtomen. Du kan även prova kattmat för allergiska katter. Dessa byter ut vanliga allergener som vete mot alternativ som är lika näringsrika och mättande. Även om vissa kattallergier inte kan undvikas helt och hållet, finns det hjälpmedel för att göra din katt lycklig igen!

* Resultaten från våra produkter kan variera beroende på användaren. Läs mer här.